- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi în Ucraina îi cer socoteală lui Putin: „Vladimir Vladimirovici, sunteţi bărbat sau ce? Aveţi curajul să ne priviţi în ochi?”

25 Nov, 19:26 • Gabriela Andreescu
Mobilizarea dezordonată a trupelor rusești, care a obligat autorităţile să admită comiterea unor "erori", a provocat îngrijorare în rândul soldaţilor trimişi în Ucraina. Mamele și soțiile acestora au umplut canalele de comunicare și paginile de socializare cu mesaje prin care îi cer socoteală liderului de la Kremlin.
Mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi în Ucraina îi cer socoteală lui Putin: Vladimir Vladimirovici, sunteţi bărbat sau ce? Aveţi curajul să ne priviţi în ochi?”

Mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina se reunesc în toată Rusia de câteva săptămâni şi cer prin mesaje video difuzate pe canale de internet în limba rusă ca preşedintele Vladimir Putin să-şi respecte promisiunile făcute, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

După ce a ordonat o mobilizare parţială în septembrie, Kremlinul a dat asigurări că sutele de mii de înrolaţi vor urma un antrenament solid, vor primi un echipament bun şi nu vor fi trimişi în prima linie a războiului din Ucraina.

Însă au fost înregistrate numeroase încălcări ale acestor promisiuni: moartea pe front a celor recent mobilizaţi, mobilizarea unor bărbaţi inapţi pentru serviciul militar, a unor taţi de familii numeroase sau prea vârstnici, absenţa echipamentului adecvat şi a instruirii militare pentru cei chemaţi sub arme. Toate acestea au dat naștere unor îngrijorări, care riscă să degenereze în proteste, și pun Kremlinul într-o situaţie delicată: dacă autorităţile reprimă în mod implacabil orice împotrivire faţă de ofensiva în Ucraina, cuvântul soţiilor de soldaţi este sfânt şi întemniţarea lor ar provoca un şoc în Rusia.

Semn că puterea ia aceasta în serios, Putin urmează pentru prima oară să se întâlnească vineri cu mame ale militarilor trimişi în Ucraina. Dar unele rude ale celor mobilizaţi anticipează o reuniune atent coregrafiată, fără discuţii de fond, scrie Agerpres.

Citește și: Iohannis, după summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO: „Trebuie să păstrăm unitatea în faţa eforturilor Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”

Putin va întâlni „mame scoase din mâneca sa, care vor pune întrebări adecvate şi îi vor mulţumi, ca de fiecare dată”, şi-a exprimat regretul Olga Ţukanova, mama unui tânăr care îşi efectuează serviciul militar.

„Vladimir Vladimirovici, răspundeţi la întrebările noastre!”, lansează această femeie, care vrea să se asigure că fiul său de 20 de ani nu va fi trimis ilegal pe front sau la frontiera cu Ucraina.

Mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi în Ucraina îi cer socoteală lui Putin
Mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi în Ucraina îi cer socoteală lui Putin

Ea a venit special la Moscova din oraşul Samara, situat la 900 km est, cu speranţa că va fi primită la Kremlin. Speranțele sale, însă, au fost zadarnice. „Cred că ei se tem că i se va pune întrebări incomode. Dar el trebuie să rezolve problema!”, a afirmat mama soldatului.

Preşedintele rus ştie cât de sensibil este subiectul legat de rudele soldaţilor. În august 2000, în cursul naufragiului submarinului rusesc Kursk, care a dus la moartea celor 118 membri ai echipajului, el a fost criticat vehement, acuzat că a reacţionat tardiv. Apoi a început să strângă şurubul presei.

În timpul celor două războaie din Cecenia, o mişcare a mamelor soldaţilor incomodase puterea şi întărise un sentiment de nemulţumire în întreaga societate rusă.

De această dată, în faţa unui climat de represiune sporit, protestele soţiilor şi mamelor soldaţilor nu contestă direct ofensiva în Ucraina, dar unele denunţă condiţiile în care sunt trimise pe front rudele lor. Iar statutul lor de mame şi soţii de bărbaţi mobilizaţi, plecaţi să servească patria, le conferă o legitimitate şi o formă de protecţie în faţa persecuţiilor, autorităţile neputând să le considere drept opozante obişnuite.

În societatea rusă, „există un sentiment instinctiv că soţiile au dreptul” să ceară socoteală puterii, afirmă Aleksei Levinson, sociolog la centrul independent Levada.

Aceste femei „cer statului să-şi îndeplinească funcţia de ‘părinte colectiv’ al mobilizaţilor”, adaugă el. „Când statul sau comandamentul militar nu-şi îndeplineşte atribuţiile, femeile fac reclamaţii”, spune expertul citat.

Citește și: Un profesor german de științe politice pune tunurile pe Viktor Orban: ”UE trebuie să arate că e imposibil ca un putinist să paralizeze organizația din interior”

Pentru moment, mişcarea este disparată, puţin coordonată. Apelurile rudelor în suferinţă sunt difuzate pe reţelele sociale, unde colective neoficiale se înghesuie în jurul unor personalităţi mai vocale.

Este şi cazul Olgăi Ţukanova, care într-o înregistrare video, difuzată de unele canale de social media ruse, i se adresează lui Putin: „Vladimir Vladimirovici, sunteţi bărbat sau ce? Aveţi curajul să ne priviţi în ochi? Nu cu soţii şi mame alese la comandă, ci cu femei adevărate, care au venit din diferite oraşe până aici pentru a se întâlni cu dumneavoastră”.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult