- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Iohannis, după summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO: „Trebuie să păstrăm unitatea în faţa eforturilor Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”

25 Nov, 18:47 • Gabriela Andreescu
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits şi preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda.
Iohannis, după summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO: „Trebuie să păstrăm unitatea în faţa eforturilor Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”

Klaus Iohannis a spus că discuțiile la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova au vizat modalităţile prin care poate continua asistenţa politică, economică, tehnică şi umanitară.

„Războiul brutal, ilegal şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a pus tuturor în faţă multiple provocări. Ţările noastre au fost susţinători de încredere ai Ucrainei şi aşa a fost întreaga comunitate euro-atlantică. Un lucru este clar – trebuie să păstrăm unitatea occidentală şi angajamentul strategic în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin tentative de escaladare, penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului român a arătat că discuţiile cu omologii săi au vizat modalităţile prin care poate continua asistenţa politică, economică, tehnică şi umanitară.

„România este aliatul UE şi NATO care are cea mai lungă graniţă cu Ucraina. Şi am fost un susţinător activ şi onest încă din prima zi, şi vom continua să fim şi pe viitor. Am prezentat acţiunile concrete şi multidirecţionale ale României. Am facilitat intrarea în România a unui număr de aproximativ 3 milioane de ucraineni, i-am primit cu braţele deschise. România a facilitat exportul a peste 7 milioane de tone de cereale din Ucraina care au tranzitat teritoriul nostru, în vederea sprijinirii economiei ucrainene şi a efortului său de război, dar şi pentru gestionarea corespunzătoare a crizei alimentare globale”, a spus Iohannis.

Şeful statului a declarat că sprijinul României pentru Ucraina va rămâne multidimensional şi cuprinzător, pe mai multe paliere: politic, economic, inclusiv reconstrucţie, financiar, umanitar, prin instrumentele de drept internaţional, identificarea celor responsabili şi combaterea impunităţii, transport şi agricultură.

Klaus Iohannis a spus că discuțiile la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova au vizat modalităţile prin care poate continua asistenţa politică, economică, tehnică şi umanitară
Klaus Iohannis a spus că discuțiile la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova au vizat modalităţile prin care poate continua asistenţa politică, economică, tehnică şi umanitară

Citește și: Serviciile secrete au dezvăluit planul lui Putin: Rusia plănuia să atace Japonia în vara lui 2021. Ce l-a făcut să se re-orienteze către Ucraina

El a subliniat că în privinţa reconstrucţiei Ucrainei este mare nevoie de ajutor din partea comunităţii internaţionale şi că România este pregătită să ia parte la acest efort, informează Agerpres.

Discuţiile au vizat şi situaţia Republicii Moldova. În acest context, şeful statului a solicitat sprijinul colectiv, continuu şi ferm pentru agenda democratică, pro-europeană şi orientată către reforme a partenerilor de la Chişinău.

„Trebuie să atenuăm impactul negativ al acţiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova, continuând să oferim asistenţă directă, într-o manieră coordonată şi armonizată. Un instrument util este Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată şi lansată de România împreună cu Germania şi Franţa”, a spus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a arătat şi că implementarea deplină a deciziilor Summitului de la Madrid privind consolidarea posturii şi apărării pe Flancul Estic este primordială, având în vedere situaţia de securitate de la Marea Neagră.

Citește și: Un profesor german de științe politice pune tunurile pe Viktor Orban: ”UE trebuie să arate că e imposibil ca un putinist să paralizeze organizația din interior”

De asemenea, el a arătat că România susţine eforturile comune vizând promovarea memoriei europene, combaterea dezinformării şi a încercărilor de rescriere a istoriei, mai arată sursa citată.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult