- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Miliardarii planetei au sărăcit cu aproape 2 trilioane de dolari, cumulat, anul acesta

27 Dec, 10:01 • Gabriela Andreescu
2022 a fost un an prost pentru a fi miliardar – și nu doar pentru cei ale căror afaceri au căzut sau au fost arestați. După ce au adăugat trilioane la averea lor colectivă în 2020 și 2021, cei mai bogați oameni ai lumii au fost loviți de 12 luni de piețe de valori instabile, război în Europa și inflație agresivă
Miliardarii planetei au sărăcit cu aproape 2 trilioane de dolari, cumulat, anul acesta

Ca grup, miliardarii planetei au pierdut 1,9 trilioane de dolari în 2022, conform estimărilor Forbes. Averea lor colectivă a scăzut de la 13,8 trilioane de dolari în ziua de Anul Nou la 11,9 trilioane de dolari pe 9 decembrie. Numărul miliardarilor a scăzut și el, de la 2671 la 2.523, conform instrumentului de urmărire în timp real al Forbes, pe măsură ce moguli de renume precum Sam Bankman-Fried, Kanye West și fondatorul Rivian RJ Scaringe au ieșit din clasament.

Nimeni nu a fost lovit mai tare decât cei aproximativ 300 de miliardari din domeniul tehnologiei din lume, care au pierdut, în mod colectiv, mai mult de 1 trilion de dolari în 2022

După câțiva ani zbuciumați, când pandemia și investitorii prea dornici au condus la creșterea stocurilor companiilor din domeniul tehnologiei și a evaluărilor startup-urilor, afacerile s-au prăbușit. Companiile au redus costurile, au concediat salariați și au renunțat să se listeze la bursă. Acțiunile Amazon au scăzut cu aproape 50%, contribuind la reducerea averii nete a fondatorului Jeff Bezos cu peste 80 de miliarde de dolari. Acțiunile Alphabet, compania mamă a Google, au scăzut cu 36%, până la 40 de miliarde de dolari din averile cofondatorilor Larry Page și Sergey Brin. Acțiunile Microsoft au scăzut cu 27% până pe 9 decembrie, reducând din bogăția cofondatorului Bill Gates și a fostului CEO Steve Ballmer. Mark Zuckerberg este cu aproximativ 78 de miliarde de dolari mai sărac în acest an, deoarece cotele platformelor meta-mamă Facebook au scăzut cu 66%.

Prăbușirea acțiunilor la bursă i-a afectat direct pe miliardarii lumii
Prăbușirea acțiunilor la bursă i-a afectat direct pe miliardarii lumii

Citește și:  Concediu de odihnă 2023. Ce s-a schimbat în legislație și care sunt noile drepturi ale angajaților

Cel care a pierdut cel mai mult în anul 2022 este, de departe, Elon Musk. Prețul acțiunilor Tesla au scăzut cu 60% până pe 20 decembrie anul acesta, în parte din cauza temerilor că Musk, care este și CEO al producătorului de rachete SpaceX, cheltuie mult prea mult timp și bani pe cea mai nouă „jucărie” a lui, Twitter (unde este și CEO – deocamdată). Musk a pierdut mai mult de 115 miliarde de dolari din averea sa în 2022, după numărul Forbes. El a început anul cel mai bogat om de pe planetă cu o marjă uriașă, cu aproximativ 70 de miliarde de dolari în fața patronului francez al bunurilor de lux Bernard Arnault. Musk a pierdut primul loc în fața lui Arnault la începutul acestei luni, iar valoarea sa netă a continuat să scadă.

Miliardarii americani au pierdut cel mai mult în acest an, cu aproximativ 660 de miliarde de dolari din averea colectivă pierdută. Pe lângă pierderile grele suferite de Musk și miliardarii din domeniul tehnologiei, antreprenori americani precum cofondatorul Nike Phil Knight (care a scăzut cu 18,3 miliarde de dolari), fostul șef Estee Lauder Leonard Lauder (-9,8 miliarde de dolari) și fondatorul Rocket Mortgage, Dan Gilbert (-8,1 miliarde dolari) se numără printre miliardarii americani care au avut cel mai rău 2022.

China, care s-a confruntat cu provocările legate de Covid-19, protestele interne și cererea globală în scădere, nu s-a descurcat cu mult mai bine la rândul său. Averea miliardarilor chinezi a scăzut cu 620 de miliarde de dolari, cu mari perdanți printre care cofondatorul Alibaba Jack Ma (-13,1 miliarde de dolari), care locuiește în Japonia în urma represiunii tehnologice din China, magnatul imobiliar Yang Huiyan (-11,6 miliarde de dolari) și mogulul de apă îmbuteliată Zhong Shanshan. (-11,3 miliarde USD).

Între timp, războiul cu Ucraina continuă să afecteze cei mai bogați oameni ai Rusiei, care au fost loviți de sancțiuni și de o economie aflată în dificultate, ceea ce duce la o scădere estimată la 150 de miliarde de dolari a averii nete totale a miliardarilor din țara respectivă.

Totuși, nu tuturor bogaților lumii le-a mers prost anul acesta. Au apărut noi miliardari, inclusiv magnatul în investiții și sport Todd Boehly și designerul Tom Ford. Și a fost un an grozav pentru câțiva miliardari foarte norocoși, printre care Colin Zheng Huang (+11,1 miliarde USD), miliardarul chinez din spatele gigantului de comerț electronic Pinduoduo și Low Tuck Kwong (+16 miliarde USD), care este cunoscut drept regele cărbunelui al Indoneziei. Și probabil că nu veți auzi nicio plângere despre 2022 de la miliardarul indian Gautam Adani. El a avut cel mai bun an dintre toate, câștigând 55,1 miliarde de dolari în ultimele 12 luni, deoarece grupul său Adani – care are interese în porturi, aeroporturi, generare de energie, energie verde și imobiliare – a crescut vertiginos în valoare. La 133,9 miliarde de dolari, el urmează să înceapă 2023 ca a treia persoană cea mai bogată din lume, la o distanță scurtă de Elon Musk.

Citește și: Ei sunt cei mai bogați oameni de afaceri din România! Frații Dedeman, intrare surprinzătoare pe primul loc în Top 10 2022, unde fostul lider a căzut două poziții

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult