- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ei sunt cei mai bogați oameni de afaceri din România! Frații Dedeman, intrare surprinzătoare pe primul loc în Top 10 2022, unde fostul lider a căzut două poziții

26 Dec, 15:31 • Gabriela Andreescu
Forbes România, subsidiara faimosului trust internațional Forbes, a publicat Topul celor mai bogați români în anul 2022. Acest clasament a suprins prin mișcări neașteptate în vârful topului, unde liderul din anul precedent a fost detronat de oameni de afaceri cu rezultate spectaculoase.
Ei sunt cei mai bogați oameni de afaceri din România! Frații Dedeman, intrare surprinzătoare pe primul loc în Top 10 2022, unde fostul lider a căzut două poziții

Topul Forbes al celor mai bogați oameni din România analizează un număr de 26 de miliardari în lei, cu 8 mai mulți decât în anul precedent. Averea netă cumulată a miliardarilor în lei este de peste 84 de miliarde de lei, în creștere cu aproape 20 de miliarde de lei față de 2021.

Dacă în 2021 găseam pe lista Forbes România 39 de persoane cu o avere netă de peste 500 de milioane de lei, în 2022 înregistrăm 11 prezențe noi. Cei 50 de români au, fiecare, o avere de cel puțin 500 de milioane de lei, iar averile lor cumulate însumează aproximativ 100 de miliarde de lei, cu 20 de miliarde mai mult decât în 2021, scrie Forbes Romania.

Cum arată topul celor mai bogați români în 2022

Tradiționalul top Forbes al celor mai bogați români ăn 2022 a suferit câteva modificări față de anul precedent. Cea mai importantă, însă, este, cu siguranță, chiar în fruntea clasamentului. Daniel Dines, fondatorul unei companii globale de software, nu mai este cel mai bogat român, locul lui fiind luat de frații Pavăl, deținătorii celui mai popular magazin de materiale de construcții și produse de amenajare.

  1. Dragoș și Adrian Pavăl (Dedeman) – 13 miliarde de lei
Dragoș și Adrian Pavăl, deținătorii lanțului de bricolaj Dedeman, se clasează pe locul 1 în topul celor mai bogați români în 2022
Dragoș și Adrian Pavăl, deținătorii lanțului de bricolaj Dedeman, se clasează pe locul 1 în topul celor mai bogați români în 2022

Deținătorii lanțului de bricolaj Dedeman sunt cei mai bogați români. Dincolo de afaceriea în retailul cu materiale de construcții, care merge ca pe roate, cei doi antreprenori români au căutat permanent noi investiții, mai ales în zona imobiliară. Investițiile fraților Dragoș și Adrian Pavăl în sectorul imobiliar reprezintă o cursă neîntreruptă, fără „pauze de respirație”, bine calculată și adaptată la condițiile pieței, mai scrie sursa citată.

  1. Ion Țiriac (auto, imobiliare, financiar) – 8,5 miliarde de lei

Popularul om de afaceri s-a clasat în anul 2022 pe poziția secundă în topul celor mai bogați români. Țiriac Holdings integrează, în prezent, peste 40 de companii private, care activează în domenii precum comerț auto, imobiliare, servicii financiare, operațiuni de leasing și transport aerian, dar și în supraveghere și protecție. Omul de afaceri este cunoscut pentru Banca Comercială Ion Țiriac, prima bancă privată din România, care a fost înființată în 1990. Ulterior, entitatea a devenit Unicredit, iar în urmă cu șapte ani Ion Țiriac și‐a vândut pachetul de acțiuni către grupul italian. Banca și‐a schimbat denumirea în Unicredit Bank, informeaza Forbes Romania.

Citește și: Românii își vor asezona porcul de Crăciun cu…bere! 49,3% dintre respondenţii unui studiu au spus că vor avea acest tip de băutură pe masa de sărbători!

  1. Daniel Dines (UiPath) – 8 miliarde de lei

Afacerile celei mai importante companii de pe piața de RPA din lume, listată pe Bursa din New York în 2021, nu sunt încă pe profit, dar tehnologia creată de UiPath continuă să fie căutată la nivel internațional. Omul de afaceri Daniel Dineș și-a continuat și în 2022 seria de investiții în companiile românești. În această primăvară, antreprenorul român a achiziționat un pachet de 9,57% din RodBun, unul dintre cei mai importanți producători din sectorul agricol românesc.

Următoarele 3 poziții sunt ocupate de antreprenori din zona IT, semn că acest sector este unul în plină expansiune, și, totodată, generator de venituri consistente

4-5. Ion Stoica și Matei Zaharia (Databricks) – 7,5 miliarde de lei

Ion Stoica și Matei Zaharia, fondatorii companiei Databricks, au fost considerați revelația anului 2022, întrucât compania se află abia la început.  Databricks a fost fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără și cei doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (56 de ani, președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (36 de ani, chief technologist).

  1. Florin și Măriuca Talpeș (Bitdefender) – 4,7 miliarde de lei

Fondatorii binecunoscutului sistem de securitate Bitdefender ocupă locul 6 în topul celor mai bogați români, semn că produsul companiei este apreciat și cumpărat de milioane de utilizatori. Business-ul soților Talpeș își consolidează poziția drept unul dintre cei mai importanți producători de soluții de securitate informatică atât în România, cât și la nivel global.

  1. Ștefan Vuza (Chimcomplex) – 4,5 miliarde de lei

Ștefan Vuza este patronul Chimcomplex, unul dintre cei mai importanți producători de produse chimice din România. Strategia colosului industrial român a fost orientată spre eficiență tehnologică și energetică, chimie verde circulară și investiții în hidrogen.

  1. Anastasia Soare (Anastasia Beverly Hills) – 3,4 miliarde de lei

Anul acesta, vestita creatoare de produse cosmetice, dar și faimoasă pentru serviciile de înfrumusețare oferite vedetelor internaționale, se clasează pe locul 38 în clasamentul celor mai bogate antreprenoare din America întocmit de Forbes SUA, cu o avere estimată la 660 de milioane de dolari, în creștere cu 22% de la 540 mil. dolari, în 2021.

  1. Anca Vlad (Grupul Fildas-Catena ) – 2,8 miliarde de lei

Compania Fildas Trading, nava‐amiral a grupului controlat de Anca Vlad, cea mai puternică femeie din business‐ul românesc, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de lei, cea mai mare din istoria distribuitorului de produse farmaceutice, lansat în 1991.

  1. Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu (One United Properties) – 2,5 miliarde de lei

Anul 2022 a adus pentru investitorii imobiliari Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu diversificarea portofoliului companiei One United Properties, prin extinderea segmentului de birouri și diviziei de retail și prin achiziții strategice.

Citește și: Românii sunt cei mai generoși din Europa! Din puținul lor, au donat peste 1,45 milioane de euro organizaţiilor caritabile în ultimii doi ani

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult