- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Militanții kurzi din Siria nu scapă de furia lui Erdogan: ”Cu voia Domnului, îi vom elimina cât mai curând cu tancurile noastre”

22 Nov, 20:03 • Bucătaru Gabriela
Militanții kurzi din Siria nu scapă de furia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care anunță voalat un nou atac asupra lor însă, de această dată, pe cale terestră. Acesta este cel de-al doilea atac pe care Turcia îl lansează asupra militanților kurzi din Siria, în mai puțin de o săptămână și vine pe fondul atentatului din 13 noiembrie, din Istanbul, în urma căruia șase persoane au murit, iar alte 80 au fost rănite.
Militanții kurzi din Siria nu scapă de furia lui Erdogan: ”Cu voia Domnului, îi vom elimina cât mai curând cu tancurile noastre”

Liderul de la Ankara a anunțat, marți, voalat un nou atac al Turciei asupra militanților kurzi din Siria, pe care îi consideă vinovați de atentatul din Piața Taxim, din urmă cu aproximativ două săptămâni.

Citește și Ministrul turc al Energiei, despre propunerea lui Putin pentru crearea unui hub de gaze în Turcia: ”Este prea devreme pentru a face o evaluare”

Recep Tayyip Erdogan este hotărât să îi radă de pe fața pământului pe militanții kurzi, despre care a spus că vor eliminați cu „tancurile şi soldaţii”, lăsând să se înţeleagă că urmează un atac terestru.

„Am confruntat teroriştii de câteva zile cu avioanele, tunurile şi arme noastre. Cu voia Domnului, îi vom elimina cât mai curând cu tancurile noastre, cu soldaţii”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs.

În ultima jumătate a anului, liderul turc a mai făcut ameninţări similare, însă atacurile aeriene de duminică asupra unor ţinte kurde din nordul Siriei și al Irakului, anunță o acțiune militară de amploare în regiune.

Însă nici milițiile kurde din Siria nu se lasă mai prejos și îi răspund lui Erdogan cu aceiași monedă. Aceștia au lansat luni, mai multe atacuri cu mortiere în provincia turcă Gaziantep, ucigând două persoane şi rănind alte zece.

„Le cunoaştem identitatea, amplasamentul şi trecutul terorist. De asemenea ştim foarte bine cine îi sprijină financiar, cine îi înarmează şi încurajează pe terorişti”, a mai spus Erdogan.

În urma acestui conflict, Rusia s-a declarat îngrijorată de situația geopolitică din zonă, dar și de o posibilă escaladare a tensiunilor.

„Înţelegem şi respectăm preocupările Turciei când vine vorba de asigurarea propriei securităţi. Credem că este dreptul legitim al Turciei. În acelaşi timp, le solicităm ambelor tabere să se abţină de la acţiuni care ar putea duce la destabilizarea situaţiei”, a declarat purătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Turcia a lansat peste 20 de atacuri aeriene în nordul Irakului şi al Siriei

Turcia a anunțat duminică că a lansat operațiunea ‘Claw Sword”, în care în cursul zilei de sâmbătă a efectuat peste 20 de raiduri aeriene în nordul Irakului și al Siriei, asupra unor regiuni despre care ministerul turc al Apărării spune că sunt ‘utilizate ca baze de teroriştii’ kurzi.

Cel puţin 31 de persoane, marea majoritate combatanţi kurzi şi soldaţi sirieni, au murit în raidurile armatei turce lansate sâmbătă seară împotriva regiunilor kurde din nordul Siriei, potrivit unui ultimul bilanţ furnizat duminică de un ONG şi citat de France Presse.

Autorităţile autonome kurde au raportat la rândul lor cel puţin 29 de morţi – 11 civili, 15 combatanţi pro-regim, doi paznici de siloz şi un luptător kurd, potrivit Agerpres.

Forțele aeriene turce au lansat 25 de atacuri aeriene asupra unor poziţii aflate sub controlul Forţelor Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, în zonele rurale din Kobane şi Alep, a transmis Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)

Citește și Turcia închide porțile Rusiei. Toate băncile au renunțat oficial la sistemul rusesc de plăți Mir