- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Moştenitoarea unei averi de 25 de milioane de euro a înfiinţat un consiliu cetăţenesc pentru a decide cui va dona toţi banii

03 Feb, 10:54 • Russo George
Marlene Engelhorn, moştenitoarea unei averi de 25 de milioane de euro, în vârstă de 32 de ani, și-a propus ca un grup de 50 de austrieci să stabilească, de comun acord, cum să fie împărțiți banii moșteniți de ea unor cauze caritabile.
Moştenitoarea unei averi de 25 de milioane de euro a înfiinţat un consiliu cetăţenesc pentru a decide cui va dona toţi banii

Marlene Engelhorn, moștenitoarea fondatorului gigantului chimic BASF, își respectă promisiunea că va renunța la averea sa. Ea a înființat un consiliu care va decide ce se va întâmpla cu banii pe care i-a primit.

Moștenitoarea fondatorului gigantului chimic BASF, în vârstă de 32 de ani, care trăiește la Viena, a devenit milionară după moartea bunicii sale, descendentă directă a fondatorului BASF. Marlene a moștenit puțin peste 25 de milioane de euro, dar în urmă cu trei ani, înainte de a primii banii, a anunțat că dorește să doneze cea mai mare parte a acestora.

Moștenitoarea fondatorului gigantului chimic BASF crede că a avut doar noroc la „loteria nașterii”

„Am moștenit o avere și, prin urmare, putere, fără să fi făcut nimic pentru ea”, a declarat ea. „Iar statul nici măcar nu vrea să încaseze impozite pe ea”.

Christoph Hofinger, directorul general al Institutului Foresight, care susține inițiativa, a declarat că consiliul care va redistribui banii moștenitoarei va fi format din 50 de persoane „din toate grupele de vârstă, statele federale, clasele sociale și medii”.

Grupul este rugat să „contribuie cu ideile lor pentru a dezvolta împreună soluții în interesul întregii societăți”a spus el.

Aceștia vor lua parte la o serie de întâlniri care vor avea loc la Salzburg cu cadre universitare și organizații ale societății civile în perioada martie-iunie a acestui an.

Costurile de călătorie vor fi acoperite, iar participanții vor primi 1.200 de euro pentru fiecare weekend la care participă.

Marlene Engelhorn, moștenitoarea fondatorului gigantului chimic BASF, consideră că discuțiile lor vor fi un „serviciu pentru democrație” și, prin urmare, ar trebui să fie recompensați corespunzător pentru acest lucru, potrivit Adevarul.

Citeşte şi: Tot mai mulți români pun bani deoparte pentru pensii private. Numărul celor care investesc în Pilonul III a crescut cu 83.000 doar în 2023

„Nu am niciun drept de veto”, a spus ea: „Îmi pun bunurile la dispoziția acestor 50 de persoane și îmi pun încrederea în ele”.

Dacă acest grup nu poate lua o decizie „susținută pe scară largă” cu privire la ce să facă cu banii, atunci banii se întorc la Marlene Engelhorn.

Nu este clar ce proporție exactă din moștenirea sa va fi donată, deși în 2021 a declarat că a vrut să distribuie cel puțin 90% din ea, deoarece nu a făcut nimic pentru a o câștiga și a avut doar noroc la „loteria nașterii”.

Marlene Engelhorn, moștenitoarea unei averi uriașe

Echipa ei nu a confirmat cât de mult reține, deși a spus că păstrează un fel de rezervă financiară.

La șaisprezece ani după ce Austria a abolit impozitul pe moștenire, acesta rămâne controversat, iar unul dintre principalele partide politice, social-democrații din opoziție, dorește să îl reintroducă.

Liderul social-democraților, Andreas Babler, a declarat pentru postul public de televiziune ORF că dorește ca acesta să fie o condiție centrală pentru eventualele negocieri de coaliție, după următoarele alegeri generale din Austria, care vor avea loc la sfârșitul acestui an.

Partidul Conservator al Poporului, care este în prezent partenerul principal în guvernul austriac de coaliție cu Verzii, a respins propunerea sa.

Secretarul său general, Christian Stocker, a declarat că, în timp ce Babler dorea „să împovăreze și mai mult oamenii din țara noastră cu solicitarea sa de a introduce un impozit pe avere și moștenire, Partidul Popular oferă o ușurare. Respingem noile taxe; oamenii trebuie să rămână cu un venit net mai mare”.

Citeşte şi: Country manager la Jysk România şi Bulgaria, Alex Bratu a vrut în tinereţe să fie antreprenor, rocker sau avocat: „Părinţii voiau să fiu doctor. Am dat la Drept, pentru că îmi place istoria, dar eu voiam să fiu artist rock, să am o trupă”