- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tot mai mulți români pun bani deoparte pentru pensii private. Numărul celor care investesc în Pilonul III a crescut cu 83.000 doar în 2023

11 Jan, 17:24 • Adrian Popovici
Tot mai mulți români vor pensii private, numărul celor care investesc în Pilonul III crescând cu 83.000 doar în cursul anului trecut. După cum arată datele publice, aceste fonduri de investiție controlează acum active aproape un miliard de euro.
Tot mai mulți români pun bani deoparte pentru pensii private. Numărul celor care investesc în Pilonul III a crescut cu 83.000 doar în 2023

Tot mai mulți români își doresc pensii private, Pilonul III atrângând un număr record de noi investitori în 2023 și aproape un miliard de euro în active administrate, anunță Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), conform Digi24.

„Circa 83.000 de români au început în 2023 să economisească pentru vârsta retragerii prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), un record pentru numărul de clienţi nou-atraşi în sistem într-un singur an începând cu 2008, reflectând nivelul ridicat de încredere a populaţiei în pensiile private”, se menţionează în comunicat.

Mai exact, numărul de persoane care care vor pensii private a ajuns la 710.000 la sfârșitul anului 2023. Pentru aceștia cele 10 fonduri de pensii facultative de pe piață administrează active nete de 4,74 de miliarde de lei, aproximativ 953 milioane euro, o creștere de 31% faţă de 2022, fiind considerat un maxim istoric pentru sistem.

Te-ar putea interesa și: Asociația pentru Pensiile Private transmite avertizări: 1.000.000 de români riscă să fie excluși definitiv din Pilonul II de pensii

Ce randamde au avut fondurile de pensii private?

Anul trecut, fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu de 16,8%, cu aproximativ 10% în plus față de rata inflaţiei, consolidându-şi rezultatele bune pe termen lung.

Conform calculelor APAPR, fondurile de pensii private au generat un randament anual de 6,13% între 2007-2023, asta în comparație cu o rată medie anuală a inflaţiei de 4,61%.

Investițiile în fondurile de pensii private au produs 1,25 miliarde de lei, în jur de 251 milioane euro), net de toate comisioanele, în plus faţă de contribuţiile primite în administrare.

În plus,, fondurile de pensii facultative au făcut plăţi în valoare totală de circa 635 de milioane de lei, 128 milioane euro, către aproape 80.000 de beneficiari în perioada 2007-2023, din care 115 milioane de lei, 23 milioane euro, doar în 2023. Cei care investesc în aceste pensii private pot să-și primească banii acumulaţi oricând după împlinirea vârstei de 60 de ani, ei putând să contribuie în continuare chiar şi după această vârstă.

Banii din aceste pensii private pot fi primiţi fie ca o plată unică sau în tranşe lunare egale pe durata a cel mult 5 ani. În cazul unui deces, banii revin moştenitorilor.

În ceea ce îi privește pe cei care vor pensii private, aceștia trebuie să știe că la aceste fonduri pot contribui toţi românii sunt salariaţi sau care desfășoară activităţi independente, asimilate salariilor dar şi angajatorii, care pot oferi contribuţii suplimentare la Pilonul III în numele lor, ca parte a pachetului de beneficii extra-salariale.

În prezent, contribuţiile făcute la Pilonul III sunt deductibile în limita a 400 euro/an atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru angajatori

Citește și: Pilonul II de pensii. Iată cum pot fi retrași banii depuși și care sunt condițiile