- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România a devenit oficial independentă de țițeiul rusesc. Virgil Popescu: „Nu avem probleme nici în această iarnă cu aprovizionarea cu gaze, nici cu petrol”

05 Dec, 16:27 • Bumbeneci Diana
Sunt vești bune pentru români. Țara noastră a devenit independentă de țițeiul rusesc, iar iarna aceasta nu vor fi probleme de aprovizionare, anunță ministrul Virgil Popescu.
România a devenit oficial independentă de țițeiul rusesc. Virgil Popescu: „Nu avem probleme nici în această iarnă cu aprovizionarea cu gaze, nici cu petrol”

Embargoul asupra țițeiului rusesc nu va afecta țara noastră, în condițiile în care companiile petroliere pe teritoriul României au găsit resurse alternative și nu mai aduc petrol din Federația Rusă. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o conferință de presă, anunță Agerpres.

România nu mai depinde de țițeiul rusesc

„Nu am stat cu mâna în sân să aşteptăm 5 decembrie (data intrării în vigoare a embargoului – n.r.), ci am purtat „n” discuţii cu companiile petroliere şi toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului”, a spus oficialul guvernamental.

Citește și: Liderul celui mai mare producător de petrol din Rusia: „propunerile Comisiei Europene de a plafona prețurile gazelor sunt de neimaginat”

Conform acestuia, decizia Guvernului de a subvenţiona cu 50 de bani pe litru preţul carburanţilor s-a dovedit bună. Mai mult, oficialul susține că stocurile de gaze sunt asigurate și monitorizate zilnic și cel mai probabil nu vor fi probleme.

Virgil Popescu - declarații despre țițeiul rusesc
Virgil Popescu – declarații despre țițeiul rusesc

„Stocurile de gaze sunt de peste 2,8 miliarde de metri cubi, le monitorizăm zilnic, nu este nicio problemă. Nu avem probleme nici în această iarnă cu aprovizionarea cu gaze, nici cu petrol, nici cu energie electrică. Vom trece cu bine această iarnă”, a continuat Popescu.

Acesta a mai explicat că România susţine în continuare plafonarea preţului tuturor gazelor importate în Uniunea Europeană.

„Pe 13 decembrie vom avea consiliu extraordinar pe energie, unde se va discuta de plafonarea preţului gazelor la import în toată Europa, indiferent de provenienţă. România este în grupul statelor care doresc această plafonare. Am spus că propunerea Comisiei Europene privind un plafon de 275 de euro este o invitaţie la creşterea preţului, nu suntem de acord şi se lucrează intens. Trebuie să ţinem cont de toate bursele din lume şi nu putem avea la nivel european preţuri mult mai mari decât la celelalte burse”, a precizat ministrul.

Tot în acest context, ministrul a mai explicat și că astăzi, faptul că deputatul AUR George Simion a intrat în Ministerul Energiei şi a întârziat conferința de presă este încă o dovadă că acesta este o „trompetă a ruşilor”. Cu toate acestea însă, problemele au fost rezolvate.

Ai mai putea citi: Moment istoric. Astăzi, România a început livrarea de gaz în Republica Moldova

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult