- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Producția de țiței a României a scăzut dramatic! Importurile au „explodat”

23 Jan, 11:10 • Bumbeneci Diana
Producția de țiței a României a scăzut cu 6% în primele 11 luni din 2022. De partea cealaltă, importurile au crescut cu 31,4%, arată Institutul Național de Statistică.
Producția de țiței a României a scăzut dramatic! Importurile au „explodat”

Țara noastră a raportat în 2022 o producție de țiței extrem de mică, comparativ cu alți ani. De partea cealaltă, importurile au crescut în ritm alert.

Importurile de țiței cresc, producția scade

Conform ultimelor date centralizate de Institutul Național de Statistică, România a produs, în primele 11 luni din 2022, o cantitate de ţiţei de peste 2,676 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 171.900 tep (-6%). Este vorba despre o producție mult mai mică faţă de cea produsă în perioada similară din 2021.

Ai mai putea citi: Austriecii nu renunță la Rusia. Retragerea OMV este amânată!

Producție țiței România
Producție țiței România

De altfel, importurile de ţiţei s-au ridicat, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la 8,056 milioane tep. Cifrele arată o valoare de 1,925 milioane tep (31,4%) peste cele consemnate în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, producţia de ţiţei este estimată pentru 2022 la 3,17 milioane tep (minus 2,3% faţă de 2021) şi în 2023 la 3,095 milioane tep (minus 2,3%).

De partea cealaltă, importurile sunt preconizate la 7,25 milioane tep în 2022 (plus 6,4%) şi la 7,83 milioane tep în 2023 (plus 6,5%). Rămâne însă de văzut ce schimbări vor apărea și în lunile următoare, având în vedere situația creată de războiul dintre Rusia și Ucraina, dar și actuala criză economică de la nivel european, resimțită destul de puternic și în țara noastră.

România avea anterior una dintre cele mai sigure poziţii faţă de importurile de petrol. Este vorba despre o treime din necesar ce poate fi produsă local. La nivelul UE dependenţa este de 96%. Prin producţia proprie de petrol România îşi asigură o treime din necesarul intern de consum, avantaj aproape unic la nivel european, însă schimbările produse de război au afectat acest sector.

Te mai poate interesa și: Este oficial! Japonia va elibera în mare tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult