- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Numărul rușilor bogați a crescut în 2023. Clasamentul Forbes arată cine este cel mai bogat om din țară, a cărui avere urcă la 25,2 miliarde de dolari

22 Apr, 11:26 • Lupu Alexandra
Numărul super-bogaților din Rusia a crescut în 2023! Iată cine este în vârful clasamentului publicat de Forbes.
Numărul rușilor bogați a crescut în 2023. Clasamentul Forbes arată cine este cel mai bogat om din țară, a cărui avere urcă la 25,2 miliarde de dolari

Numărul rușilor bogați a crescut în 2023! În ciuda sancțiunilor impuse de Occident pentru a limita finanțarea războiului lui Putin din Ucraina, clasamentul Forbes arată că cetățenii din Rusia au o avere și mai mare, relatează profit.ro.

Rusia are și mai mulți cetățeni bogați

Clasamentul Forbes arată că numărul super-bogaților din Rusia a crescut. Totodată, averea totală a cetățenilor a crescut la 505 miliarde de dolari în 2023, de la 353. Creșterea medie pe individ a urcat la 600 milioane de dolari.

Clasamentul Forbes arată că numărul bogaților ruși, care dețin o avere de peste 1 miliard de dolari, a crescut la 110 persoane. Lista s-a extins cu 22 cetățeni față de anul trecut. Mai mult decât atât, clasamentul ar fi fost mai mare cu 5 persoane, dacă acestea nu și-ar fi revocat cetățenia rusă pe parcursul anului trecut.

În ciuda sancțiunilor occidentale și a economiei cu probleme, numărul cetățenilor bogați din Rusia este în creștere. Forbes relatează că situația se explică prin simplul fapt că lista a fost realizată imediat după invazia Ucrainei, pe fondul unor previziuni îngrijorătoare despre economie și a unei piețe în panică.

Vezi și: Ion Țiriac a redevenit cel mai bogat român. Ce avere are fostul tenismen și ce loc ocupă în topul Forbes

În lista bogaților din Rusia, Andrei Melnicenko ajunge în vârful listei. Fondatorul producătorului de îngrășăminte EuroChem Group și al societății de energie pe cărbune SUEK are o avere de 25.2 miliarde de dolari. Pe locul doi se situează magnatul băncilor Vladimir Potantin, a căror fonduri au revenit la 23.7 mil. dolari, după ce au scăzut anul trecut cu 9.7. La fel de bine, Vladimir Lisin ocupă locul cu numărul trei, având o avere de 22.1 miliarde de dolari.

Forbes: numărul bogaților din Rusia, în creștere
Forbes: numărul bogaților din Rusia, în creștere

46 ruși bogați sunt sancționați de Statele Unite în prezent, dar și de Marea Britanie și Uniunea Europeană, din cei 110 de pe lista Forbes. Clasamentul arată că Melnicenko este mult mai bogat decât înainte, iar în același timp, averile lui Lisin și Potanin nu și-au revenit la nivelurile de dinainte de război.

Melnicenko a reușit să își crească fondurile prin prețurile mai mari la îngrășăminte. Așa cum am menționat anterior, în clasamentul Forbes ar fi putut fi 115 persoane, dar cu toate acestea, 5 dintre cetățenii super-bogați au renunțat la cetățenie anul trecut, referindu-ne la Iuri Milner, Nikolai Storonsky, Timur Turlov și co-fondatorii JetBrains Serghei Dmitriev și Valentin Kipyatkov. Ultimele informații arată că Nikolai Storonsky (Revolut) a criticat războiul declanșat de Rusia și a renunțat la cetățenie în octombrie 2022.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Premieră neașteptată în clasamentul Forbes 2023. Cel mai bogat bărbat și cea mai bogată femeie din lume sunt francezi