- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Olanda a aterizat în „inspecție” în România, pentru a evalua dacă țara noastră e pregătită de Schengen

16 Nov, 15:52 • Cornel Ghimeșan
România ar putea adera la Schengen pe final de an, iar un aspect important în ecuație se referă la Olanda, care a trimis deja o misiune de evaluare în țara noastră. 
Olanda a aterizat în „inspecție în România, pentru a evalua dacă țara noastră e pregătită de Schengen

Oficialii din Olanda au reclamat în repetate rânduri „problemele de justiție” din România, care stau în calea aderării la Spațiul Schengen. Pentru a trece peste ultimul „hop”, Guvernul de la Amsterdam a trimis în România o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la Schengen.

Misiunea este formată din experți și va dura până la sfârșitul acestei săptămâni. Olandezii au venit în țara noastră la invitația României.

După ce Parlamentul olandez a decis impunerea unui embargo pentru România, premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 21 octombrie că prin intermediul MAI, l-a invitat în țara noastră pe oficialul de la Interne din Olanda, pentru a verifica nivelul de „pregătire” al României pentru statutul de stat membru Schengen.

 

Care sunt obiectivele oficialilor din Olanda, aflați în vizită în România

 

Misiunea de evaluare a Olandei se concentrează pe aspecte precum modalitatea de acordare a vizelor, protecția datelor și schimbul de informații dintre autoritățile române și cele din restul statelor membre UE, au precizat surse guvernamentale pentru G4Media.

Miercuri, 16 noiembrie, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johannson, a făcut miercuri o mențiune despre această misiune. Tot miercuri, Comisia Europeană a solicitat Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen.

Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen şi să se alăture spaţiului Schengen, au transmis oficialii de la Bruxelles. Aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată în spaţiul Schengen, mai arată documentul semnat de Ursula von der Leyen.

 

Premierul din Olanda, declarații controversate despre România, în contextul procesului de aderare la Spațiul Schengen

 

În octombrie, premierul din Olanda, Mark Rutte, aflat în vizită în România, a explicat că țara noastră mai are de lucru în domeniul justiției.

„Trebuie să avem suficienți pași pozitivi și trebuie să avem un stat de drept structural mai bun. Au fost făcuți foarte mulți pași, ceea ce trebuie stabilit acum în cadrul MCV, despre corupție, despre crima organizată, că asta este MCV-ul, se lucrează la asta pentru a evalua și, după aceea, trebuie să și apreciem împreună”, a declarat Rutte.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult