- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Pentru că nu îşi vor mai permite să plătească facturile, milioane de europeni riscă să rămână fără căldură şi să îngheţe în propriile case, avertizează specialiștii

25 Nov, 21:36 • Gabriela Andreescu
Milioane de europeni riscă să rămână fără căldură şi să îngheţe în propriile case. Conform statisticilor la nivel european, scumpirile ar putea creştere numărul deceselor pe timpul iernii cu 10 procente.
Pentru că nu îşi vor mai permite să plătească facturile, milioane de europeni riscă să rămână fără căldură şi să îngheţe în propriile case, avertizează specialiștii

Europa ar trebui să facă faţă unei crize a aprovizionării cu gaze în următoarele luni, datorită rezervelor considerabile, deşi continentul s-ar putea confrunta cu o criză energetică mai mare în următoarea iarnă, care îi va determina pe europeni să înghețe în case, a avertizat şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite AP, citat de Agerpres. IEA previzionează că noile capacităţi de gaze care vor fi disponibile în 2023 se vor situa la cel mai redus nivel din ultimele două decenii.

Excluzând evenimentele neprevăzute, „Europa va depăşi această iarnă cu unele dificultăţi economice şi sociale”, în urma rezultatului eforturilor de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti şi a majorării costurilor cu energia, din cauza războiului din Ucraina. Dar „următoarea iarnă va fi dificilă”, a apreciat directorul general al IEA la o conferinţă organizată la Berlin.

Rezervele reduse de gaz îi vor determina pe europeni să înghețe în propriile locuințe
Rezervele reduse de gaz îi vor determina pe europeni să înghețe în propriile locuințe

Acesta susţine că livrările de gaze ruseşti către Europa ar putea fi oprite complet anul viitor, în timp ce cererea din China pentru gaze naturale lichefiate (GNL) pare să se redreseze, în urma revenirii economiei după pandemie.

Citește și: ANRE a elaborat un nou regulament de furnizare care e în fază de proiect: la cererea clienților, furnizorii de energie electrică vor fi obligați să accepte plata în rate a facturii

Rezervele reduse de gaz îi vor determina pe europeni să înghețe în propriile locuințe

IEA previzionează că noile capacităţi de gaze care vor fi disponibile în 2023 se vor situa la cel mai redus nivel din ultimele două decenii.

„Acesta este motivul pentru care Europa trebuie să se pregătească acum pentru anul viitor”, a declarat Birol, adăugând că solidaritatea în rândul statelor europene reprezintă cheia.

Şeful IEA consideră că Rusia se poate aştepta să simtă unele efecte costisitoare ale opririi achiziţiilor de energie de către cumpărătorii din Europa, în urma invadării Ucrainei.

Înainte de război, Rusia livra 75% din gaze şi 55% din petrolul de care avea nevoie Europa, de aceea Moscova este nevoită să găsească acum alte pieţe pentru exporturile sale de energie, a explicat Birol. Acesta crede că „Rusia va pierde bătălia cu energia”, iar calculele IEA arată că până în 2030 Moscova va pierde venituri de aproximativ 1.000 miliarde de dolari din cauza războiului declanşat în Ucraina.

Citește și: Mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi în Ucraina îi cer socoteală lui Putin: „Vladimir Vladimirovici, sunteţi bărbat sau ce? Aveţi curajul să ne priviţi în ochi?”

Deşi criza din energie afectează sever statele în curs de dezvoltare, şeful IEA susţine că le va ajuta să accelereze tranziţia la soluţii alternative pentru combustibilii fosili, dar va fi necesară majorarea investiţiilor.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult