- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Povestea unui român alungat definitiv din România, de sărăcie. Câți bani câștigă lunar, ca taximetrist, în Spania

24 Nov, 22:44 • Stefan Simion
Din ce în ce mai mulți români aleg să plece definitiv din România, o țară pe care Diaspora o consideră în moarte clinică, la peste trei decenii de la execuția soților Ceaușescu. Un exemplu în acest sens reprezintă Gică Ciucă, mutat definitiv în Spania.
Povestea unui român alungat definitiv din România, de sărăcie. Câți bani câștigă lunar, ca taximetrist, în Spania

Integrarea în UE, în 2007, a deschis și mai tare porțile pentru exodul românilor, sărăciți profund, gata să lucreze pentru salarii modeste (n.r. – majoritatea) în statele occidentale. Astfel, mulți dintre cetățenii alungați de sărăcia din România în străinătate, în urma sacrificiilor făcute ani la rând, au reușit să se pună pe picioare. Acum nu mai iau în calcul să se întoarcă vreodată în țară. Nici ei, nici copiii lor.

Alegerea a fost făcută deja, susține Gică Ciucă, originar din Valea Oltului. Românul a plecat în Spania de 20 de ani. Are șapte frați, toți mutați în Spania cu familiile lor. Gică lucrează ca taximetrist, în Madrid. Pe Miriam, soția, a cunoscut-o tot pe teritoriul iberic. Într-un interviu oferit pentru Observator, el a povestit cu tristețe despre faptul că a fost alungat din România. Acum, Spania este acasă.

 

Câți bani câștigă lună de lună românul plecat în Spania, la muncă

 

Românul câștigă 4.500 – 5.000 de euro lunar, dar muncește și în weekend.

„Rămâi ca să trăiești și un picuț să mai ai acolo. Numai rata la licență și mașină acum că a urcat Euribor, trece de 1.000. După care combustibil, chiria și trăitul numai 15 zile de concediu pe an. Ca independent nu ai o pensie mare și dacă vrei să ai o pensie mai așa, seguridad social ar trebui să-l plătești dublu”, a dezvăluit Gică.

Taximetristul averizează că pentru a te întreține, trebuie să muncești mult.

„Nu sunt câinii cu covrigii în coadă aici. Când ajungi aici, îţi dai seama că e greu”, a mai povestit românul.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult