- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Premieră pentru Republica Moldova! A participat pentru prima oară la o reuniune NATO

01 Dec, 10:35 • Cornel Ghimeșan
În contextul reuniunii NATO, care a avut loc la București, Republica Moldova a avut parte de o premieră.A fost pentru prima dată când un ministru de externe de peste Prup participă la o reuniune ministerială a alianței Nord Atlantice.
Premieră pentru Republica Moldova! A participat pentru prima oară la o reuniune NATO

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dat asigurări miercuri, la Bucureşti, că neutralitatea ţării sale, garantată prin Constituţie, nu implică „autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă” faţă de evenimentele internaţionale, inclusiv invazia rusă din Ucraina, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.

Citește și:Bogdan Aurescu participa de 1 decembrie la Consiliul OSCE

„Prin Constituţie, Moldova este o ţară neutră. Nu încearcă să adere la NATO ca ţară, din cauza prevederilor noastre constituţionale. În acelaşi timp, pentru Moldova neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă faţă de ceea ce se întâmplă în lume, inclusiv condamnarea de către noi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a declarat şeful diplomaţiei de la Chişinău înaintea discuţiilor din ultima zi a reuniunii miniştrilor de externe din cadrul NATO de la Bucureşti, la care a fost invitat să participe alături de omologii săi din Bosnia-Herţegovina şi Georgia.

Republica Moldova pentru prima oară la o reuniune NATO

Este pentru prima dată când un ministru de externe al Republicii Moldova participă la o reuniune ministerială a NATO. Popescu a subliniat că Moldova este interesată să-şi „consolideze rezilienţa”, inclusiv cu NATO.

Ministrul a precizat că dispoziţia constituţională privind neutralitatea fostei republici sovietice există din 1994 şi a recunoscut că societatea civilă dezbate posibilitatea de a revizui acest principiu, dar că, pentru moment, acest lucru nu a fost transformat „într-un proces politic”.

„Există o discuţie între observatori, în rândul societăţii civile, parlamentarii au vorbit de asemenea despre cum trebuie să avem o dezbatere naţională despre cele mai bune modalităţi de a garanta securitatea ţării noastre, pacea”, a spus el.

Premieră pentru Republica Moldova! A participat pentru prima oară la o reuniune NATO
Premieră pentru Republica Moldova! A participat pentru prima oară la o reuniune NATO

„Pentru moment, această discuţie nu este instituţionalizată, nu s-a convertit într-un proces politic, dar, bineînţeles, societatea noastră este foarte afectată de acest război, foarte speriată de ceea ce se poate întâmpla unei ţări independente şi democratice precum Ucraina, iar asta, desigur, alimentează discuţia pe care o avem în Moldova”, a adăugat Popescu.

Cu toate acestea, el a menţionat că în cadrul majorităţii parlamentare şi în guvern „această discuţie nu este instituţionalizată” şi nu a fost lansată o iniţiativă de revizuire a Constituţiei.

De asemenea, Popescu a transmis că, potrivit analizelor din Moldova, ţara nu este „ameninţată în lunile şi săptămânile următoare de un scenariu militar”, dar a precizat că este „datoria” guvernului „să fie pregătit pentru întregul spectru de ameninţări”.

„Situaţia de astăzi din Moldova este calmă”, a spus el, menţionând în acelaşi timp problema regiunii separatiste pro-ruse Transnistra şi „prezenţa militară ilegală rusă acolo”.

Alte articole: Klaus Iohannis urează „La mulți ani” românilor la prima oră a dimineții

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult