- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Premierul ungar Viktor Orban a prelungit cu încă şapte luni starea de urgenţă din cazua războiului din Ucraina

29 Nov, 15:12 • Cornel Ghimeșan
Premierul ungar Viktor Orban a prelungit cu încă şapte luni starea de urgenţă în țara sa, până în luna iunie a anului 2023, din cauza războiului din Ucraina. Această măsură a intrat în vigoare luni, cu puţin timp înainte de miezul nopţii.
Premierul ungar Viktor Orban a prelungit cu încă şapte luni starea de urgenţă din cazua războiului din Ucraina

Guvernul de la Budapesta a prelungit cu încă şapte luni, până în iunie 2023, starea de urgenţă aflată în vigoare în Ungaria, din cauza războiului din Ucraina, relatează EFE și Agerres.

Citește și Măsurile disperate ale lui Viktor Orban pentru a lupta contra inflației au provocat panică în Ungaria

Această măsură a intrat în vigoare în urma semnării de către prim-ministrul Viktor Orban a unui decret care a fost publicat luni, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, în Monitorul Oficial.

Prin acest decret guvernul ungar susține este necesar ca starea de urgenţă să fie prelungită cu 210 zile „pentru evitarea şi gestionarea consecinţelor stării de război şi catastrofei umanitare dintr-o ţară vecină”, adică Ucraina.

Guvernul lui Viktor Orban menţine încă din anul 2015 o stare de urgenţă în Ungaria. De-a lungul timpului, au fost găsite diverse motive care să justifice această măsură precum „migraţia masivă”,  pandemia de COVID-19, ori invazia rusă din Ucraina.

Vă reamintom că prin intermediul stării de urgenţă guvernul ungar poate să ia decizii prin decrete legate de chestiunea pentru care ea a fost introdusă, fără a trece prin parlament, deşi FIDESZ, partidul lui Orban, deţine în legislativ o majoritate de două treimi, ceea ce îi permite să adopte orice lege sau modificare.

Viktor Orban este cel mai apropiat lider UE de preşedintele Vladimir Putin și din acest motiv încă de la invazia rusă în Ucraina, a anunțat că nu va furniza arme Kievului și nu va permite trecerea lor pe teritoriul Ungariei, argumentând că trebuie să evite ca ţara sa să fie implicată în război.

Citește și Un profesor german de științe politice pune tunurile pe Viktor Orban: ”UE trebuie să arate că e imposibil ca un putinist să paralizeze organizația din interior”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult