- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețul explodează, criza ouălor este reală! Gripa aviară și războiul din Ucraina vor duce la raționalizarea acestui produs.

22 Jan, 17:32 • Cornel Ghimeșan
Gripa aviară și războiul din Ucraina care este principalul motiv al scumpirilor din energie, au fost principalele motoare care au generat o criză a ouălor. Prețul acestora a explodat, iar unele țări au fost chiar obligate să impună raționalizarea acestui produs.
Prețul explodează, criza ouălor este reală! Gripa aviară și războiul din Ucraina vor duce la raționalizarea acestui produs.

Gripa aviară care a distrus crescătorii întregi de găini și costurile foarte mari din energie care au dus la scumpirea hranei pentru animale au generat o adevărată criză a ouălor. În 2022 prețul acestora a explodat în întreaga lume, iar perspectivele pentru noul an nu sunt neapărat mai optimiste.

Alte articole: Prețurile explodează, inflația este în creștere. Cum mai facem față în 2023? Românii sunt în pragul disperării

O majorare de aproape 60% a prețul ouălor a fost înregistrată în SUA în ultimele 12 luni, depășind cu mult creșterile de preț care au fost remarcate în cazul altor produse. Mai mult, în Japonia, prețurile au atins un nivel record, conform CNN.

În țara în care se consumă cele mai multe ouă pe cap de locuitor, Noua Zeelandă, presiunea a fost cu atât mai mare, încât au fost modificate reglementările agricole. Pentru a-și asigura propria rezervă de ouă și pentru a încerca să exite costurile uriașe, zeelandezi au început să cumpere găini online.

În această lună, au crescut cu aproximativ 190% căutările de găini sau de echipamente pentru creșterea și îngrijirea acestora, conform popularului site de licitații locale Trade Me, care a declarat aceste date pentru CNN.

„De la începutul lunii ianuarie, am înregistrat peste 65.000 de căutări pentru găini și alte articole legate de găini, cum ar fi hrana pentru pui și cotețe”, a declarat Millie Silvester, purtător de cuvânt al companiei.

De asemenea, lipsa acestora a provocat o bătaie de cap și brutăriilor din țară.

„Toată lumea încearcă acum să cumpere găini pentru că nu găsesc ouă în supermarketuri”, a declarat Ron van Til, proprietarul unei brutării din apropierea orașului Christchurch,

Acesta a fost nevoit să adapteze modul în care își face prăjiturile și brioșele. Van Til a mai declarat că sora sa a vândut patru găini la licitație, reușind să obțină un preț mai mult decât dublu față de cel obișnuit. Brutarul a remarcat și că unele cafenele au început să scoată anumite feluri de mâncare din meniu.

Prețul ouălor a explodat
Prețul ouălor a explodat

Susținătorii drepturilor animalelor nu au rămas indiferenți la această tendință, avertizând că ar fi bine ca oamenii să se intereseze cu privire la modul de viață al acestor păsări până să facă achiziții impulsive.

„Puii trăiesc mult timp. Trăiesc între opt și 10 ani, uneori chiar mai mult, în funcție de rasă”, a declarat Gabby Clezy, CEO al Societății pentru prevenirea cruzimii față de animale (SPCA) din Noua Zeelandă.

De asemenea, Clezy a precizat că găinile nu produc ouă toată viața, iar obiceiurile lor de ouat depind de factori precum vârsta lor și clima locală.

„Deci, dacă oamenii își cumpără găini doar pentru că [cred] că vor avea o rezervă permanentă de ouă, nu este cazul. Le cerem oamenilor să le considere ca animale de companie, ceea ce sunt”, a spus ea.

Și experții în sănătate au un cuvânt de spus în această situație. Conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, este foarte important ca orice ia decizia de a deține un coteţ de păsări în curte să aibă foarte mare grijă atunci când manipulează animalele şi ouăle acestora, deoarece există un risc ridicat de infectare cu salmonella.

Prețul ouălor a explodat

Criza ouălor din Noua Zeelandă este în strânsă legătură cu schimbarea care a avut loc în legea agriculturii, care a început să se aplice de la 1 ianuarie 2023. Actul normativ interzice producerea de ouă de la găini ţinute în „cuşti convenţionale” sau „cuşti cu baterii” – de obicei spaţii metalice înghesuite care nu asigură o bunăstare adecvată găinilor. Această interdicție a provocat probleme de aprovizionare, potrivit unor întreprinderi.

Un important lanț de supermarketuri din Noua Zeelandă, Foodstuffs, a impus o serie de limite cu privire la numărul de ouă pe care îl poate achiziționa un client. Aceste limite sunt temporare și vor fi aplicate până la diminuarea crize.

Countdown, un alt mare retailer alimentar, a declarat că, deși nu are în prezent limite în ceea ce privește vânzările de ouă, va încuraja clienții să „cumpere doar ceea ce au nevoie” pentru a asigura o aprovizionare suficientă pentru toată lumea.

Citește și: Prețul uleiului se modifică. Cât ne va costa un litru și când vor fi schimbate prețurile

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult