- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul uleiului se modifică. Cât ne va costa un litru și când vor fi schimbate prețurile

22 Jan, 14:13 • Cornel Ghimeșan
Uleiul este unul dintre alimentele de bază care în ultimul an s-a scumpit exponențial. Dacă în luna martie a anului trecut prețul unei sticle de 1 litru era de 3,69 de lei, în prezent acesta depășește cu mult 10 lei. Cum va evolua prețul acestui produs în următoarea perioadă?
Prețul uleiului se modifică. Cât ne va costa un litru și când vor fi schimbate prețurile

Prețul uleiului a crescut semnificativ în ultimul an, fiind unul dintre produsele puternic influențate de factori externi. Anul 2022 a fost marcat de seceta, care a distrus culturile, dar și de invazia Rusiei în Ucraina, care a dat peste cap întreg globul, generând o criză care a dat peste cap toate sectoarele, deci și economia mondială.

Citește și: Fermierii din Europa au început să fie nemulțumiți de importurile de cereale din Ucraina. Miniștrii din mai multe țări UE se revoltă

Acum, prețul pentru tona de ulei a scăzut sub 100 de euro, de la începutul anului, ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 8%. Acest lucru ar trebui să se traducă și în scăderea prețului pentru consumatorul final, deci la raft.

Prețul uleiului se modifică
Prețul uleiului se modifică

Motivele care stau în spatele scăderii prețului sunt în principal producția mai mare de anul acesta, estimată la nivel global, dar și faptul că Ucraina a reluat exporturile, după pauza cauzată de război. Cu toate acestea, Rusia rămâne cel mai mare producător și exportator din lume, iar pe locul al 2-lea se situează Uniunea Europeană, care a depășit Ucraina și va avea o producție estimată de aproximativ 4,6 milioane de tone de ulei de floarea soarelui. Anul aceasta producția a crescut cu aproximativ 4%, față de anul comercial trecut.

Cum arată producția de ulei de anul acesta?

În total, producția globală de ulei de floarea soarelui va fi de 20,3 de milioane de tone, cu aproximativ 2 milioane de tone mai mult decât necesarul de consum. Cezar Gheorghe, expert analist pentru comerțul cu cereale, a declarat la Digi24 că prețul uleiului la raft trebuie să coboare, dar asta se va întâmpla gradual în 2 – 3 luni.

„Va mai dura 60 – 90 de zile ca să vedem această iefttinire la raft. În ceea ce privește aprovizionarea, prețul semințelor era 530 dolari pe tonă la noi, iar acum s-a ridicat la 570 de dolari pe tonă, din cauză că Rusia pune mari probleme privind exportul de ulei, în Ucraina unitățile de procesare lucrează cu intermitențe și există cerere constantă de semințe de floarea soarelui. În viitor nu vom vedea creșteri de preț la ulei, poate scăderi, dar nu mai devreme de 60-90 de zile”, a declarat Cezar Gheorghe.

Alte articole: Moșii de iarnă 2023. Când pică sărbătoarea și ce trebuie să faci pentru sufletele celor morți

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult