- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Producția agricolă este bogată, dar forța de muncă lipsește. Grecia este pusă în dificultate de numărul redus de muncitori

21 Apr, 22:26 • Lupu Alexandra
Grecia se confruntă cu o situație critică: forța de muncă nu acoperă producția agricolă bogată. Iată cum se explică totul.
Producția agricolă este bogată, dar forța de muncă lipsește. Grecia este pusă în dificultate de numărul redus de muncitori

Grecia este îngrijorată de faptul că, în ciuda producției agricole bogate, numărul de muncitori este tot mai redus. Ultimele informații relatate de stiripesurse.ro arată că vicepreședintele Uniunii Naționale a Cooperativelor Agricole, Christos Giannakakis, este îngrijorat că problema va deveni permanentă.

Grecia este în dificultate

Producția agricolă bogată există în Grecia, dar cu toate acestea, țara este pusă în dificultate de numărul redus de muncitori. Christos Giannakakis trage un semnal de alarmă și afirmă că situația este una critică, dar mai ales, problema riscă să rămână permanentă. Vicepreședintele Uniunii Naționale a Cooperativelor Agricole a fost desemnat în ultimii ani să găsească soluții pentru a acoperi forța de muncă.

„Din păcate, vom avea dificultăți să găsim muncitori și anul acesta, iar problema din sector urmează să devină permanentă”, spune Giannakakis.

Responsabilul a confirmat că a căutat muncitori atât în Egipt, cât și în Vietnam, India, Pakistan, Peru, Thailanda, Ecuador și în alte părți. Cu toate acestea, Giannakakis nu a reușit să găsească oameni care să acopere forța de muncă, tocmai pentru că „grecii nu vin pe câmp, iar Balcanii au secat”.

Te-ar putea interesa și: Eurostat: producția agricolă din Europa se ridică la 516,2 miliarde euro. În tot acest timp, România ocupă același loc încă din 2021

„Grecii nu vin pe câmp, iar Balcanii au secat. Oamenii pleacă din țările lor spre Germania, Franța, Italia, unde au salarii mai mari, cum să vină la noi?

Bulgaria nu are muncitori, la fel nici România, Albania, Macedonia de Nord. Ei pleacă în Europa, să uităm de această sursă de forță de muncă.

Dacă avem noroc, vom aduce din Kazahstan și apoi din țările din Asia de Sud-Est”, afirmă reprezentantul.

În ultimii ani, responsabilii din Grecia s-au confruntat cu o situație critică, generată de lipsa de dorință a „generației care a trăit cu subvenții” să se implice în domeniul agricol. Întregul proces de producție și până la nivelul fabricilor a fost susținut, în multe cazuri, de albanezi sau de muncitori străini sezonieri. Un fermier sindicalist afirmă că a trimis un apel prin intermediul primăriilor, pentru a acoperi forța de muncă, dar cu toate acestea, nu a primit un răspuns.

Lipsa de muncitori afectează Grecia
Lipsa de muncitori afectează Grecia

„Muncitorul trebuie să stea cel puțin șase ore pe câmp, fie cald, fie frig. Ce grec va face asta? Ca asociație agricolă, am transmis un apel prin intermediul primăriilor, dar nu am primit niciun răspuns. Ne sunau și ne cereau, ca să vină, să le închiriem apartamente în afara orașului.

Este adevărat că spațiile de cazare de pe câmp nu sunt luxoase, la fel cum este adevărat și că la prețurile la care vindem piersicile nu ne putem permite astfel de cheltuieli”, spune Giorgos Chalkidas.

În continuare, Giannakakis menționează că găsirea unor muncitori în țările asiatice este pusă în dificultate de procedurile biocratice complexe stabilite de statul grec, de rivalitățile geopolitice și de particularitățile religioase. Până la ora actuală, Grecia a reușit să semneze un singur acord, cu Egipt.

„Trebuie să ne concentrăm asupra Egiptului, care este o țară vecină și prietenoasă.

Dar este necesar să se schimbe acordul semnat. El pune o limită de 5.000 de muncitori, dar avem nevoie de mult mai mulți.

În plus, ne-am angajat în acest acord ca doar guvernul egiptean să propună pe cine să luăm. Nu este posibil ca funcționarii statului egiptean să decidă cine va veni pe ogorul meu”, spune oficialul.

Așa cum arată ultimele informații, producția agricolă din Grecia ajunge să depindă de Asia de Sud-Est. Fermierii sunt îngrijorați de „ce îi așteaptă”, iar în același timp, Giannakakis conștientizează că-și asumă un risc.

„Știm că ne asumăm un risc prin aducerea de muncitori din Asia, pentru că ei nu cunosc munca asta, dar nu avem de ales”, spune Giannakakis.

„Știm că cei mai buni muncitori sunt de departe cei din Albania. Ei cunosc această muncă, sunt mai harnici, ne cunosc pe noi și noi îi cunoaștem, sunt mai apropiați”, afirmă Giorgos Chalkidis.

Citește și: România este campioană la producția de floarea soarelui. Raport oficial INS