Știri externe

Propunerea care a stârnit furie în Germania: un an de muncă fără plată în folosul statului

07 Nov, 10:39 • Dobran Viorel
Germania vrea un an sabatic în folosul comunităţii, în timp ce Italia anunţă că taie toate bonsurile pentru populaţie. Europa se schimbă radical sub ameninţarea crizelor.
Propunerea care a stârnit furie în Germania: un an de muncă fără plată în folosul statului

Germania, motorul Europei, pare afectată cel mai mult de criza energetică generată de războiul din Ucraina. Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a pledat din nou în favoarea ideii unui an obligatoriu de muncă în folosul comunităţii, în pofida criticilor pe care propunerea sa le-a generat. „Avem nevoie de noi modele în care să putem aduce tineri şi bătrâni în dialog şi să exersăm convingerea că trebuie să fim prezenţi şi pentru ceilalţi”, a spus Frank-Walter Steinmeier pentru postul de stat ARD.

Propunerea a fost determinată de îngrijorarea sa că societatea are nevoie de un sentiment reînnoit al coeziunii, a explicat preşedintele german. „Rămân la convingerea mea: va fi dificil dacă nu ne creăm oportunităţi de a practica simţul comunităţii”, a spus el, potrivit Agerpres.

Republica Moldova, dependentă de energia electrică din România. Țara noastră asigură peste 90% din necesarul de consum

În această vară preşedintele german Steinmeier a iniţiat o dezbatere despre un an obligatoriu de serviciu în folosul comunităţii, propunere care a stârnit multe critici. Tinerii, în special, resping caracterul său obligatoriu, relarează agenția dpa.

De la început i-a fost clar că „aceasta nu este o idee care se va lansa de la sine”, a recunoscut preşedintele german.

În ceea ce priveşte criticile din partea tinerilor, el a subliniat: „În mod deliberat nu am propus-o doar tinerilor”.

În opinia lui Steinmeier, nu este obligatoriu nici ca perioada de serviciu să fie de un an. Singurul lucru care este important ca „toţi să facă o dată în viaţă lor ceva pentru alţi oameni care le sunt străini”.

Europenii încep să se plângă că trăiesc prost! Un european din patru declară că se află într-o situaţie precară, ceea ce îl determină să renunţe la unele necesităţi
Acest lucru se aplică şi persoanelor în vârstă, a spus preşedintele, adăugând că este deschis la sugestii alternative.

„Dacă există idei mai bune decât cele ale perioadei obligatorii, sunt bucuros să le discut. Singurul lucru pe care nu îl vreau este ca această dezbatere să se încheie din nou fără să se întâmple nimic”, a spus el.

Germania va cheltui 83,3 miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor gazelor şi electricităţii în 2023

Miniştrii Economiei şi Finanţelor din zona euro (Eurogrup) vor analiza luni situaţia economiei europene şi cum ar putea fi ajustate măsurile naţionale pentru frânarea scumpirii energiei, cu scopul de a evita subvenţiile generalizate care pot alimenta inflaţia, relatează agenţia EFE.

Germania va cheltui 83,3 miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor gazelor şi electricităţii în 2023, suma fiind echivalentă cu 42% din programul anunţat în urmă cu o lună pentru protejarea celei mai mari economii din Europa, potrivit unui proiect văzut de Reuters.

Datele oferă informaţii mai detaliate despre alocarea sumei totale de 200 de miliarde de euro folosită din fondul de stabilizare economică pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor energiei asupra populaţiei şi industriei.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat miercurea trecută o plafonare a preţului gazelor naturale începând de la 1 ianuarie în cazul întreprinderilor mari şi de la 1 martie în cazul gospodăriilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

Germania activează scutul tarifar împotriva creșterii prețului energiei. Decizia a fost luată în ciuda protestelor de la nivel european

Acest ”scut tarifar” german în preţul energiei anunţat de către Scholz vizează să atenueze impactul inflaţiei şi urmează să intre în vigoare la începutul lui 2023, potrivit unei foi de drum prezentată miercuri de către Guvernul german. Plafonarea preţului gazelor naturale şi electricităţii este principala parte a programului energetic controversat, în valoare de 200 de miliarde de euro, anunţat la sfârşitul lui septembrie de către Berlin.

Plafonarea preţului gazelor naturale este prevăzută începând de la 1 ianuarie în cazul întreprinderilor mari şi de la 1 martie în cazul gospodăriilor şi IMM-urilor, se arată în proiectul v, publicat de guvernul german. În domeniul electricităţii, aceest mecanism urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie.