- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Propunerea legislativă care stârnește controverse! Persoanele fără copii vor plăti taxe în plus. Dezbateri aprinse au loc în Cehia

26 Apr, 19:14 • Amarie Giorgiana
Propunerea legislativă adresată adulților fără copii stârnește controverse în Europa. Este vorba despre o lege care impune contribuții mai mari pentru pensia persoanelor care nu au copii. În Cehia, deja sunt discuții în acest sens.
Propunerea legislativă care stârnește controverse! Persoanele fără copii vor plăti taxe în plus. Dezbateri aprinse au loc în Cehia

Propunerea legislativă cu impunerea contribuțiilor mai mari pentru pensie a persoanelor fără copii ridică semne de întrebare și stârnește controverse în sistemele de pensii din Europa. În Cehia, deja sunt discuții în acest sens.

Conform propunerii, toți cei cu vârsta de peste 35 de ani, care nu ai copii, ar putea fi obligați să achite contribuții sociale mai mari, care ar urma să fie adăugate la finanțarea sistemului de pensii.

Propunerea legislativă privind pensiile stârnește revolte în Cehia

În Cehia, angajații contribuie cu 7,1% din baza lor de evaluare, majoritar din salariul brut, iar o altă parte este suportată de angajtori, potrivit Capital.

Dacă propunerea va fi aprobată, persoanele de peste 35 de ani,  fără copii, ar urma să achite 9,1%,. Nu doar cei care nu au copii sunt vizați. Persoanele care au doi copii vor plăti 6,1%, iar cei care au trei sau chiar mai mulți, 5,1%.

Citește și: Parlamentul European a adoptat reforma pieței energetice din UE. Statele vor putea să intervină pentru a controla prețurile

Propunerea a stârnit dezbateri și controverse pentru că nu a fost lansată  de Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale, ci de parditul KDU-ČSL.

Ivan Bartoš, lider politic ceh, se opune acestei propuneri și și-a exprimat dezacordul vis-a-vis de aceasta.

„Acești pași nu sunt doar controversați, ci și disfuncționali și nu vor duce cu adevărat la o natalitate mai mare. Dimpotrivă, disponibilitatea îngrijirii preșcolare, a programului de lucru flexibil funcționează și ar fi, de asemenea, benefic să eliminăm zgomotul nesimțit de 92 de ore pe care un copil mic le poate petrece în îngrijirea preșcolară fără ca familia să-și piardă un părinte.”, „Respingem vehement propunerea oamenilor de a pedepsi cei fără copii cu contribuții mai mari la pensie. Sunt mii și mii de oameni care nu pot avea copii și sunt și cei dintre noi care pur și simplu nu vor să aibă copii. Statul nu are nimic de-a face cu această decizie exclusiv personală a unui individ”. a spus Ivan Bartoš pe rețelele de socializare.

De asemenea, și Olga Richterová, vicepreședintele Camerei Deputaților din Cehia critică dur propunerea legislativă.

„Fertilitatea cu siguranță nu va crește propunerile discriminatorii care pedepsesc oamenii care nu pot sau nu vor să aibă copii”, a declarat ea.

Citește și: Exporturile Uniunii Europene de medicamente au scăzut în 2023. România, în topul țărilor care au importat masiv pastile