- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

„Banii vorbesc” la FIFA și UEFA. Cum a primit Qatar cadou organizarea CM 22. Ce legătură a avut Nicolas Sarkozy în poveste

08 Nov, 19:16 • Cornel Ghimeșan
Banul dictează în cele mai importante instituții ale lumii, inclusiv la FIFA și UEFA, susține celebrul Sepp Blatter. Oamenii din Qatar au știut să facă lobby pe lângă oficialii europeni și să pluseze cu sume consistente pentru a primi acordul organizării CM 2022, a transmis fostul manager și fotbalist.
„Banii vorbesc la FIFA și UEFA. Cum a primit Qatar cadou organizarea CM 22. Ce legătură a avut Nicolas Sarkozy în poveste

Francezul Michel Platini, fost șef la UEFA, a fost cel care a înclinat puternic balanța pentru Qatar, după intervenția șefului republicii, Nicolas Sarkozy. Controversatul politician, condamnat pentru corupție anul trecut, a fost la rândul său convins de superbogații statului asiatic.

În mod normal, la nivelul forurilor mondiale și europene din fotbal se stabilise ca SUA să organizeze Mondialul din 2022, la patru ani de când Rusia fusese „templul” celei mai importante competiți fotbalistice.

„Cu o săptămână înainte de Congresul FIFA din 2010, Michel Platini m-a sunat și mi-a spus: ‘Sepp, nu mai merge’. Prin asta a vrut să spună că planul nostru nu va mai funcționa.

Mi-a spus că a fost invitat la Palatul Elysée, unde președintele francez de atunci, Nicolas Sarkozy, tocmai luase cina cu prințul moștenitor al Qatarului. Sarkozy i-ar fi spus lui Platini: ‘Uitați-vă la ce puteți face dumneavoastră și colegii dumneavoastră de la UEFA pentru acordarea Cupei Mondiale Qatarului!’. Apoi l-am întrebat: ‘Ce se întâmplă acum?’

(…) Datorită celor patru voturi ale lui Platini și ale echipei sale, Cupa Mondială a mers în Qatar și nu în Statele Unite. Este adevărul. Dar, desigur, a fost vorba și despre bani. Șase luni mai târziu, Qatarul a cumpărat avioane de la francezi în valoare de 14,6 miliarde de dolari.

Pentru mine, este clar: Qatarul este o greșeală. Alegerea a fost greșită. Ce mă întreb este de ce noul președinte FIFA locuiește în Qatar? El nu poate fi șeful organizației locale a Cupei Mondiale. Nu acesta este rolul său. Există două comitete de organizare pentru acest lucru – unul local și unul FIFA”, a declarat Blatter, într-un interviu oferit pentru Tribune de Geneva.

 

Qatar, cea mai neobișnuită gazdă a Campionatului Mondial

 

În opinia lui Blatter, Campionatul Mondial este o pălărie prea mare pentru Qatar.

„Alegerea Qatarului a fost o greșeală. La momentul respectiv, aveam un acord în comitetul executiv. Am convenit că Rusia ar trebui să obțină Cupa Mondială din 2018 și Statele Unite să organizeze Cupa Mondială din 2022. Ar fi fost un gest de pace dacă cei doi adversari politici ar fi organizat competiția unul după altul.

(…) Qatar este o țară prea mică. Fotbalul și Cupa Mondială sunt prea mari pentru asta”, a completat Blatter.

În 2026, Mondialul va avea loc, în premieră, în mai multe state: SUA, cu 11 stadioane, Canada, cu două arene și Mexicul, cu trei stadioane. Ediția viitoare va avea 48 de participante.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult