- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Qatarul va livra Germaniei gaze lichefiate. Au semnat contractul pentru 15 ani, iar cu Chinei pentru 27 de ani

29 Nov, 15:43 • Claudia Simion
Qatarul a semnat marţi un acord pentru exportul de gaze naturale lichefiate către Germania. Contractul se întinde pe o perioadă de 15 ani, începând cu 2026, conform Reuters.
Qatarul va livra Germaniei gaze lichefiate. Au semnat contractul pentru 15 ani, iar cu Chinei pentru 27 de ani

Astfel, Germania va primi anual 2 milioane de tone de gaze lichefiate de la Ras Laffan din Qatar prin terminalul de gaze din nordul Germaniei, Brunsbuettel, potrivit acordului, a transmis directorul executiv al QatarEnergy.

„Acesta este primul acord de aprovizionare cu gaze lichefiate pe termen lung semnat cu Germania, cu o perioadă care se întinde pe cel puţin 15 ani, ceea ce contribuie la securitatea energetică pe termen lung a Germaniei”, a declarat directorul general de la firma QatarEnergy, Saad al-Kaabi.

Gazele naturale lichefiate vor fi vândute de firma QatarEnergy către firma americană Conoco Phillips, care ulterior le va livra prin intermediul navelor până la terminalul Brunsbuettel, aflat în construcție în prezent. „Germania este cea mai mare piaţă de gaze din Europa şi suntem decişi să îi sprijinim securitatea energetică”, a subliniat Saad al-Kaabi.

Citește și Sute de monede celtice din aur au fost furate dintr-un muzeu din Germania. Pierderea estimată se ridică la câteva milioane de euro

Acordul cu Germania vine la doar câteva zile după ce firma QatarEnergy a semnat un acord de vânzare de gaze lichefiate pe 27 de ani cu grupul chinez Sinopec. Vorbim despre primul acord de furnizare de gaze către Europa de la proiectul North Field, cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume.

Planul de extindere a North Field include şase linii tehnologice de lichefiere şi purificare a gazelor, care vor creşte capacitatea de lichefiere a Qatarului până la 126 milioane tone în 2027, de la 77 de milioane de tone pe an în prezent.

După ce rușii au început războiul în Ucraina, competiţia pe piaţa gazelor lichefiat s-a intensificat, iar Europa are nevoie de mari cantităţi de GNL pentru a înlocui gazele naturale ruseşti livrate prin conducte şi care anterior asigurau aproape 40% din importurile continentului.

În luna octombrie, au crescut și livrările Rusiei de gaze naturale până la aproape un record, ilustrând modul în care statele se chinuie să-și reducă dependența de principalul furnizor, relatează Bloomberg. Franța, China și Japonia au fost cumpărătorii de top din Rusia în luna octombrie.

Citește și Criza energetică face ravagii. Celebrul accelerator de particule de la Geneva a fost oprit