- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Raiffeisen renunță la tranzacția cu oligarhul Oleg Deripaska după presiunile SUA. Austriecii, acuzați că încercau să evite sancțiunile impuse Rusiei

08 May, 23:40 • Adrian Popovici
Raiffeisen Bank International (RBI) a renunțat la planurile de prelua de la oligarhul rus Oleg Deripaska o participație în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcții Strabag, în urma presiunilor din partea SUA.
Raiffeisen renunță la tranzacția cu oligarhul Oleg Deripaska după presiunile SUA. Austriecii, acuzați că încercau să evite sancțiunile impuse Rusiei

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a renunțat la propunerea de a achiziționa o participație în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcții Strabag de la oligarhul rus Oleg Deripaska. Anunțul vine în contextul presiunilor exercitate de SUA asupra băncii pentru a renunța la tranzacție, notează Agerpres.

Această decizie reprezintă un nou pas înapoi pentru cea mai mare bancă occidentală prezentă în Rusia, care se confruntă cu critici intense din cauza legăturilor sale cu Moscova. În contrast, austriecii de la Raiffeisen susțin că prin această tranzacție vrea să-și recupereze investițiile din Rusia.

Anunțul vine după câteva săptămâni de presiuni asupra băncii privind planul de preluare a unei participații la firma de construcții Strabag. La sfârșitul anului trecut, Raiffeisen a comunicat intenția sa de a achiziționa o cotă din grupul austriac Strabag de la o companie de construcții controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska.

Raiffeisen susține că această tranzacție ar fi fost o modalitate de a debloca o parte din miliardele de euro pe care le are în prezent blocate în Rusia și, în același timp, de a reduce legăturile sale cu această țară.

„În urma recentelor discuţii cu autorităţile relevante, RBI nu a putut obţine sprijinul necesar pentru a finaliza tranzacţia”, a anunţat miercuri Raiffeisen.

Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank

Te-ar putea interesa și: Sancțiunile occidentale i-au sărăcit în medie cu 27% pe miliardarii Rusiei. Iată loviturile financiare încasate în ultimul an de oligarhii apropiați Kremlinului

Trezoreria SUA, îngrijorată de apropierea Raiffeisen de oligarhii lui Vladimir Putin

În ultimele săptămâni, mai mulți oficiali din cadrul Trezoreriei SUA și-au exprimat preocupările cu privire la tranzacția dintre Raiffeisen și oligarhul rus, în cadrul unor întâlniri cu reprezentanții băncii și autoritățile. De asemenea, Raiffeisen Bank International se așteaptă să primească solicitări din partea Băncii Centrale Europene de a-și reduce mai rapid operațiunile de creditare și plăți pe care le controlează în Rusia.

Potrivit surselor citate, banca este investigată de  Oficiului pentru Controlul Activelor Străine al SUA (OFAC) ,conform declarațiilor citate Reuters. Unii oficiali austrieci au avertizat în mod confidențial banca să nu finalizeze tranzacția, deoarece ar putea fi considerată o încălcare a sancțiunilor, au susținut sursele.

Strabag este una dintre cele mai mari companii de construcții din Europa și a fost responsabilă pentru construirea Stadionului Olimpic pentru Jocurile de Iarnă de la Soci, precum și pentru dezvoltarea de blocuri de apartamente de lux în Moscova.

Citește și: Anunț de interes major pentru toți clienții Raiffeisen Bank! Se fac schimbări uriașe din 8 aprilie 2024