- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Raport îngrijorător: Administrația Joe Biden exportă cele mai multe arme regimurilor totalitare, cu care susține că este într-o continuă „bătălie”

16 May, 10:50 • Stefan Simion
Raport îngrijorător cu privire la pacea mondială: SUA este de departe, primul vânzător de arme al lumii. Peste 50% dintre clienți sunt chiar state cu regimuri totalitare. 
Raport îngrijorător: Administrația Joe Biden exportă cele mai multe arme regimurilor totalitare, cu care susține că este într-o continuă „bătălie

Sub Administrația lui Joe Biden, SUA a vândut arme și echipamente militare către cel puțin 57% dintre statele care au regimuri totalitare au fost echipate de americani în 2022, arată un raport realizat recent.

Astfel, în mod surprinzător, statele care au beneficiat de arme letale sunt cele despre care președintele Joe Biden și restul Administrației Democrate susțin că se află într-un total dezacord. De-a lungul timpului, Joe Biden nu s-a sfiit să vorbească public despre „bătălia dintre democrații și autocrații”, așa cum a făcut în discursul privind Starea Națiunii, susținut în fața legislativului american.

Mai concret, Statele Unite au vândut arme la cel puțin 48 din țările cu regim autocrat de pe glob în 2022, arată The Intercept.

SUA, exporturi masive de arme. Regimurile totalitare, principalii beneficiari

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) arată că de la sfârșitul Războiului Rece, Statele Unite au fost cel mai mare vânzător de arme din lume, cu o „cotă de piață” de aproximativ 40% din toate exporturile anuale de arme.

Potrivit suedezilor, dominația SUA în comerțul global cu arme a crescut dramatic în ultimii cinci ani. Astfel, Statele Unite au reprezentat 40% din totalul exporturilor în perioada 2018-2022, în creștere de la 33% în ultimii cinci ani, în timp ce Rusia a scăzut de la 22% la 16%. Franța, China și Germania ocupă celelalte trei locuri din TOP 5.

SUA a furnizat mai mult de jumătate din armele achiziționate de 13 dintre primii 17 importatori de arme. Arabia Saudită, Japonia și Australia sunt țările care au cumpărat cele mai multe arme din SUA.

De asemenea, în mod evident, SUA este foarte activă și în conflictul din Europa de est. SUA au acordat Ucrainei de la începutul războiului ajutoare militare în valoare de peste 35 de miliarde de dolari.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult