- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Războiul din Ucraina a adus economia Rusiei în pragul recesiunii. Produsului intern brut a scăzut cu 4% în trimestrul al treilea. Oficial rus: „Sancțiunile sunt foarte puternice”

16 Nov, 22:37 • Gabriela Andreescu
După două trimestre negative consecutive, Rusia se află acum într-o recesiune tehnică, conform definiției utilizate în mod obișnuit. Precedentul a avut loc în 2020 - începutul anului 2021, un an marcat de pandemia Covid-19.
Războiul din Ucraina a adus economia Rusiei în pragul recesiunii. Produsului intern brut a scăzut cu 4% în trimestrul al treilea. Oficial rus: „Sancțiunile sunt foarte puternice”

Rusia a intrat tehnic în recesiune la aproape nouă luni de la începutul ofensivei militare din Ucraina, cu o scădere a produsului intern brut (PIB) de 4% în trimestrul al treilea, potrivit unei prime evaluări publicate miercuri, informează AFP. Agenția de statistică a Rusiei, Rosstat, a anunțat aceste cifre în urma unui al doilea trimestru deja afectat (-4,1%) de sancțiunile occidentale dure luate în primăvară ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Importuri și exporturi limitate, deficit de personal exacerbat de mobilizarea militară, dificultăți în aprovizionarea cu piese de schimb… problemele cu care se confruntă în prezent companiile rusești sunt numeroase, informează Hotnews.

Din punct de vedere structural, economia rusă este mai dependentă ca niciodată de hidrocarburi, care asigurau aproximativ 40% din veniturile federale.

Aproape o treime din cele 5.800 de companii rusești chestionate recent și-au văzut veniturile scăzând în ultimele luni, a anunțat Boris Titov, reprezentantul Kremlinului pentru antreprenori

Iar mobilizarea a 300.000 de rezerviști, anunțată pe 21 septembrie de Vladimir Putin, a afectat o treime din companii, prin privarea de forță de muncă, potrivit sondajului citat de cotidianul Kommersant. Aceasta este o proporție semnificativă, în ciuda eforturilor guvernului de a sprijini financiar companiile în cauză.

Situația a continuat să se deterioreze, în special în sectoarele comerț cu ridicata și cu amănuntul, inginerie mecanică și metalurgie, a comentat pentru AFP Dmitri Polevoi, director de investiții al Loko Invest din Moscova.  Expertul în economia rusă se aștepta, la fel ca majoritatea observatorilor, la o scădere de aproximativ 4,5% între iulie și septembrie

Deși activitatea se contractă, Rusia a rezistat avalanșei de sancțiuni mai bine decât se aștepta pentru moment. Autoritățile au limitat mai întâi pagubele prin adoptarea unor măsuri monetare stricte, apoi au profitat de creșterea prețurilor la hidrocarburi, în special la petrol, care este mai ușor de exportat.

Antreprenorii au improvizat, de asemenea, pentru a se aproviziona, ocolind sancțiunile, trecând prin țări terțe.

Potrivit unei previziuni a Băncii Centrale a Rusiei din 8 noiembrie, PIB-ul ar trebui să se contracte cu aproximativ -3,5% pe parcursul întregului an 2022, departe de previziunile apocaliptice avute în vedere în primăvară.

În septembrie, inflația s-a situat la 12,63% în ritm anual, în scădere de mai multe luni, potrivit cifrelor publicate la începutul lunii octombrie de Rosstat.

Dar, după toate calculele, cel de-al patrulea trimestru se anunță a fi cel mai complicat. „PIB-ul ar putea scădea și mai mult, cu până la 7%”, preconizează Dmitri Polevoï.

„Problemele există deja, în mod evident, dar vedem de fapt efectele lor reportate în 2023”, observă Valery Mironov.

„Sancțiunile sunt foarte puternice”, a declarat Nabiullina pe 8 noiembrie. Potrivit acesteia, „impactul lor asupra economiei rusești și mondiale nu trebuie subestimat”.

Citește și: Se dau 700 de lei GRATIS de la stat pentru 4 milioane de români! Cine se califică pentru ajutorul de energie acordat de Guvern

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult