- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Povestea românilor „divorțați” definitiv de România, din cauza sărăciei: „Aici nu duci lipsă pentru ziua de mâine” / Amintiri triste din pribegie

31 Oct, 14:32 • Cornel Ghimeșan
Din ce în ce mai muți români iau „calea străinătății", nemulțumiți de sărăcia din țara de origine. Printre aceștia se numără și Ion Hotca, plecat în Italia din anul 2007. Nu mai vrea să audă vreodată de România, țara în care dacă rămânea, era condamnat la sărăcie.
Povestea românilor „divorțați definitiv de România, din cauza sărăciei: „Aici nu duci lipsă pentru ziua de mâine / Amintiri triste din pribegie

Ion Hotca se simte respectat în Italia, deși are un venit modest, raportat la media națională. Are un salariu de patru ori mai mare în peninsulă, unde prețurile pentru cheltuielile lunare sunt asemănătoare sau chiar mai mici decât cele din țara de origine.

Românul stabilit în Italia locuiește împreună cu soția sa și cei trei copii aproape de Milano. Montează mobilă pentru un antreprenor local și pentru asta primește un salariu lunar de 2.000 de euro net. De asemenea, el mai primește și un ajutor din partea statului de 200 de euro pentru fiecare copil.

El nu se mai gândește să revină vreodată în România.

„E greu pentru toată lumea, dar aici îți permiți să trăiești zi de zi. Nu duci lipsă pentru ziua de mâine. Nu pot să zic că mă îmbrac de la Giorgio Armani, dar ne permitem cam tot, cu 3 copii, să știți că foarte bine, nu ne lipsește mâncare, nu ne lipsește nimic, cred că în România, foarte greu ar fi”, a declarat Ion Hotca, pentru ObservatorNews.

„Acum s-au scumpit și aici, dar oricum e diferență foarte mare de prețuri și de cumpărăturile pe care le făceam aici și ce făceam în România. Tot timpul acolo dădeam cu 50 de euro în plus”, a mai precizat românul.

 

Amintiri triste din pribegie: românii trag în piept românii

 

Mutatul în Italia a fost un drum plin de peripeții, cu mari provocări, în special financiare, susține românul „divorțat” de origine.

„Bani în buzunar 100 de euro cred dacă aveam, dar vise toți ne-am făcut vise. Se zicea că umblă câini cu covrigi în coadă și nu prea au umblat, în special la mine, pentru că oriunde am mers toți m-au înșelat, peste tot. Românii care sunt patroni m-au înșelat foarte mult dar asta e, am mers în față”, a mai dezvăluit românul aflat în pribegie.

Peste șase milioane de români formează diaspora. Cei mai mulți sunt plecați în Anglia, Italia, Spania, Germania și Franța.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult