Știri externe

România, suspectată că ar fi fost ţară de tranzit pentru componentele militare livrate Rusiei. Anchetă în Ucraina

09 Dec, 20:58 • Cornel Ghimeșan
Conducerea uneia dintre uzinele ucrainene de construcții de mașini este investigată de biroul procurorului general al Ucrainei. Conform autorităţilor de la Kiev, este vizat exportul de componente militare în Rusia, care ar fi trecut inclusiv prin România.
România, suspectată că ar fi fost ţară de tranzit pentru componentele militare livrate Rusiei. Anchetă în Ucraina

România, suspectată că ar fi fost ţară de tranzit pentru componentele militare livrate Rusiei. „Sub îndrumarea procedurală a Parchetului General, în procesul penal se efectuează o anchetă prealabilă asupra faptului de a ajuta statul agresor. În cursul anchetei sunt investigate faptele comerțului întreprinderilor ucrainene cu Federația Rusă și furnizarea ilegală de produse pentru nevoile complexului militar-industrial al statului agresor”, a transmis procuratura Ucrainei.

Citeţte şi: Vladimir Putin asigură că va folosi arma nucleară doar ca ”mijloc de apărare”. Cum a reacționat SUA

„Potrivit anchetei, după începutul agresiunii militare pe scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, una dintre fabricile de mașini din Vinnytsia a continuat cooperarea cu țara agresoare. În condițiile legii marțiale, conducerea fabricii a aranjat aprovizionarea cu componente pentru repararea și întreținerea industriei constructoare de mașini. Acestea sunt angrenaje, pompe secționale, motoare hidraulice, echipamente hidraulice, care sunt folosite și în echipamentele militare. Pentru implementarea schemei ilegale au fost implicate o serie de entități economice controlate, folosindu-se de care componente au fost importate pe teritoriul Federației Ruse prin România, Turcia și Kazahstan. Pentru a evita restricțiile financiare și a retrage fonduri fără numerar din Federația Rusă, au fost utilizate conturi bancare deschise în instituțiile financiare din țările UE. În acest fel, în cursul anului 2022, componentele utilizate pentru repararea echipamentelor militare au fost exportate în Federația Rusă pentru o sumă totală de peste 51 milioane de grivne (n.r.: aproximativ 1,4 milioane de dolari)”, arată serviciul de presă al biroului procurorului general al Ucrainei.

Citeşte şi: Putin și-a pregătit deja un plan de salvare: Vrea să fugă în Venezuela, dacă Rusia va pierde războiul din Ucraina, a dezvăluit un fost angajat al Kremlinului

„Oamenii legii au efectuat percheziții la locația unităților de producție, a birourilor grupului de firme și la locurile de reședință efectivă a persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunii. Documentele financiare și de afaceri care confirmă comerțul cu Federația Rusă au fost eliminate. Ancheta preliminară este efectuată de anchetatorii Serviciului de Securitate de Stat al Ucrainei din Republica Autonomă Crimeea sub sprijinul operațional al Serviciului de Securitate al Ucrainei în regiunea Vinnytsia”, au mai precizat anchetatorii ucraineni.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult