- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Românii se dau drept refugiați de război ucraineni pentru a beneficia de ajutoare sociale în Germania

14 Feb, 11:15 • Andrei Alina
Mai mulți români au reușit să păcălească autoritățile statului din Baden-Württemberg, Germania, și au încasat în mod fraudulos ajutoare sociale. Ei s-au dat drept refugiați de război ucraineni și au încasat pe nedrept bani de la statul german.
Românii se dau drept refugiați de război ucraineni pentru a beneficia de ajutoare sociale în Germania
Autoritățile din landul german Baden-Württemberg au anunțat că au identificat peste 1300 de persoane care au obținut în mod fraudulos ajutoare sociale în Germania. Este vorba despre persoane din Ungaria sau România, care doar dețineau cetățenia ucraineană, dar pretindeau că sunt refugiați ucraineni.

Acești indivizi, provenind în principal din regiunea Transcarpatia, profită de statutul special acordat ucrainenilor în Germania, care le permite accesul la ajutoare sociale încă de la începutul șederii lor. Tocmai lipsa cunoștințelor de limbă ucraineană a condus la descoperirea fraudei.

Citește și: Escrocheria „Acoperișul”, exportată și în Germania. Cum au încercat trei români să obțină câteva mii de euro de la un bătrân

Spre deosebire de solicitanții de azil sau de refugiați din alte țări, ucrainenii au în prezent un statut special în Germania. Aceștia primesc beneficii de cetățean de la începutul șederii în această țară, scrie stiridiaspora.ro.

O anchetă a publicației Schwäbische Zeitung arată că autorităților de imigrație au descoperit peste 1.300 de cazuri suspecte de persoane care se dau drept ucraineni. Dintre aceștia, 58 au fost confirmați a fi cetățeni maghiari.

Secretarul de stat al justiției din Baden-Württemberg, Siegfried Lorek, a solicitat autorităților ucrainene o mai mare atenție la eliberarea documentelor pentru a preveni abuzurile. De asemenea, el pledează pentru limitarea accesului direct la ajutoare sociale pentru ucraineni, o opinie susținută și de șeful CDU, Friedrich Merz, mai scrie sursa citată.

Citește și: Cu cât sunt plătite femeile care fac curățenie în Germania. Orașele cu cele mai bune salarii

Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, un total de 700.000 de ucraineni din Germania beneficiază în prezent de ajutoare speciale. Dintre aceștia, aproximativ 154.000 au fost trimiși la cursul de integrare din ianuarie 2023. Într-un curs de integrare generală există șase secțiuni de curs de limbă și o parte de orientare, însumând 700 de ore de predare.