Rusia nu este dispusă să facă niciun compromis pentru restabilirea păcii. Mai mult, amenință statele europene care vor continua să ajute Ucraina.
Iuri Uşakov, consilierul lui Vladimir Putin pentru politică externă, a declarat, joi, la televiziunea de stat că Moscova doreşte un acord pe termen lung cu Ucraina, care să ţină cont de interesele sale. Încetarea focului pe o perioadă de 30 de zile, așa cum a propus Donald Trump, la finalul discuţiilor dintre Washington şi Kiev care au avut loc în Arabia Saudită, este de neconceput pentru Kremlin, acest răstimp fiind doar „un răgaz pentru trupele ucrainene”, relatează Le Figaro, preluat de News.ro.
De asemenea, Ușakov a amenințat țările UE că, dacă vor fi trimise în Ucraina forţe europene de menţinere a păcii, va considera acest lucru drept un „conflict armat direct” cu Moscova.
„Este absolut inacceptabil pentru noi ca unităţi ale forţelor armate ale altor state să fie desfăşurate în Ucraina (…). Toate acestea ar însemna implicarea acestor ţări într-un conflict armat direct cu ţara noastră, la care vom răspunde cu toate mijloacele disponibile”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
Declaraţiile Mariei Zaharova au fost făcute în contextul vizitei unei delegații americane la Moscova pentru a informa despre rezultatele discuţiilor purtate în Arabia Saudită cu Ucraina, în încercarea preşedintelui Donald Trump de a face pace între Rusia şi Ucraina.
În urma discuțiilor dintre delegațiile ucraineană și americană de la Jeddah, Ucraina a fost de acord să accepte o propunere a SUA pentru încetarea temporară a focului și să ia măsuri pentru restabilirea unei păci durabile după invazia Rusiei.
Rusia a prezentat Statelor Unite o listă de pretenții pentru un armistițiu care să pună capăt războiului cu Ucraina, au dezvăluit pentru Reuters două surse familiarizate cu această chestiune, potrivit HotNews
Nu este clar ce anume a inclus Moscova pe lista sa sau dacă este dispusă să se angajeze în discuții de pace cu Kievul înainte de acceptarea acestora. Condițiile naterioare includeau interzicerea aderării Ucrainei la NATO, un acord de a nu desfășura trupe străine în Ucraina și recunoașterea internațională a poziției președintelui Vladimir Putin conform căreia Crimeea și patru regiuni ucrainene aparțin Rusiei.
De asemenea, în ultimii ani, Rusia a cerut Statelor Unite și NATO să rezolve „cauzele profunde” ale războiului, inclusiv extinderea NATO spre est.