- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Scandal la nivelul UE, pe tema bugetului pentru anul 2024. Poziția negociatorului-șef al Parlamentului European, din partea României

18 Jul, 17:34 • Stefan Simion
Negocierile în vederea stabilirii bugetului UE pentru anul 2024 a început cu scandal, la Bruxelles. Siegfried Mureșan (PPE/PNL), negociator-șef al Parlamentului European, a prezentat problemele care se discută în acest moment în legislativul capitalei Europei. 
Scandal la nivelul UE, pe tema bugetului pentru anul 2024. Poziția negociatorului-șef al Parlamentului European, din partea României

Siegfried Mureșan susține suplimentarea bugetului UE pentru 2024.

„Poziţia mea, ca negociator-şef al Parlamentului European, este că bugetul UE de anul viitor are nevoie de creşteri de alocări, nu de tăieri.

Tocmai de aceea, este prioritar să revizuim Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027, având la bază propunerea de revizuire înaintată de Comisie în 20 iunie 2023”, a declarat eurodeputatul PNL.

Ostilitățile europarlamentarilor nemulțumiți sunt total nejustificate, a precizat Mureșan.

„Am reprezentat astăzi Parlamentul European la primele negocieri în format ‘trialog’ cu Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană după publicarea Proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2024.

Propunerea de buget, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde fonduri suficiente pentru a finanţa priorităţile curente, tradiţionale, ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile şi care vor fi foarte importante pentru ţara noastră anul următor”, a mai transmis eurodeputatul, într-un comunicat oficial.

În opinia politicianului PNL, „proiectul de buget nu oferă suficiente fonduri pentru noile priorităţi ale Uniunii Europene, cauzate de războiul declanşat de Rusia la graniţele noastre, precum întărirea siguranţei în interiorul statelor membre, sprijinirea Ucrainei şi a Republicii Moldova şi întărirea economiei”.

Siegfried Mureșan, răspicat: „Bugetul UE de anul viitor are nevoie de creşteri de alocări, nu de tăieri!”

Ajustarea bugetului ar putea crea dezechilibre majore și ar putea pune în pericol buna funcționare a proiectelor majore, a mai precizat Mureșan.

„În acelaşi timp, nu avem suficientă flexibilitate în buget pentru a reacţiona în situaţii neprevăzute, cum a fost cazul anul trecut, odată cu invazia Rusiei în Ucraina.

Din acest motiv, am criticat în negocierile de astăzi decizia Consiliului de a propune noi tăieri bugetare care ar face ca Bugetul UE să fie şi mai puţin capabil de a reacţiona în faţa unor noi situaţii neprevăzute.

Poziţia mea, ca negociator-şef al Parlamentului European, este că bugetul UE de anul viitor are nevoie de creşteri de alocări, nu de tăieri. Tocmai de aceea, este prioritar să revizuim Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027, având la bază propunerea de revizuire înaintată de Comisie în 20 iunie 2023”, a mai comentat Mureșan.

VEZI AICI reacția completă a lui Siegfried Mureșan.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult