- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Schimbare majoră! Un nou stat trece la moneda euro de la 1 februarie

19 Jan, 10:58 • Fundeanu Madalina
Kosovo trece la moneda euro din februarie. Mișcarea ar putea produce noi tensiuni cu Serbia.
Schimbare majoră! Un nou stat trece la moneda euro de la 1 februarie

Se schimbă banii de la 1 februarie! Kosovo a hotărât să treacă la moneda euro din data de 1 februarie. Presa locală scrie că trecerea se va face și în zonele unde există o majoritate sârbă, acolo unde se folosește dinarul sârbesc. Mișcarea ar putea produce noi tensiuni cu Serbia, scrie Capital.ro.

Kosovo trece la moneda euro din februarie

Conform dispozițiilor Băncii Centrale a Kosovo, singura monedă acceptată pentru efectuarea tranzacțiilor în numerar în sistemul de plăți al Republicii Kosovo va fi euro.

Această măsură implică încetarea operațiunilor de plată în moneda sârbă în zonele cu populație majoritar sârbă. Este vorba despre locurile unde astfel de tranzacții erau efectuate anterior, după declarația unilaterală de independență a Kosovo în anul 2008.

De la încheierea războiului din Kosovo în 1999, această regiune a utilizat inițial marca germană. Ulterior, a adoptat moneda euro începând cu anul 2002. Același lucru a făcut și Muntenegru, care, de asemenea, nu este membru al Uniunii Europene.

Te-ar putea interesa și: Bulgaria face o schimbare majoră și va trece la moneda euro. Care este data aderării

euro
euro

O nouă presiune asupra sârbilor kosovari

Decizia de a renunța la utilizarea dinarului sârb în Kosovo este o nouă formă de presiune asupra sârbilor kosovari, din punctul de vedere al Belgradului. Sârbii kosovari reprezintă aproximativ 5% din populația din Kosovo.

Aceștia denunță discriminarea, intimidarea și tratamentul nedrept din partea guvernului de la Pristina, condus de liderul naționalist de stânga, Albin Kurti.

Noul pas făcut de autoritățile din Kosovo este perceput de Serbia ca o lovitură la adresa normalizării relațiilor dintre cele două țări. Acest proces este mediat de Uniunea Europeană și sprijinit de Statele Unite ale Americii (SUA).

Ana Brnabic, șefa guvernului sârb, a declarat că, în cazul în care Albin Kurti pune în practică măsuri precum anularea tranzacțiilor de plată și eliminarea dinarului, el aduce în discuție toate aspectele astfel încât să nu mai existe niciun dialog.

„Dacă pun în practică lucruri precum anularea tranzacţiilor de plată şi eliminarea dinarului, atunci Kurti chiar pune pe masă toate cărţile astfel încât să nu mai existe niciun dialog”, a declarat şefa guvernului sârb, Ana Brnabic,

Mulți sârbi kosovari primesc salariile, pensiile și ajutoarele sociale în dinari sârbești. Există instituții, cum ar fi cele din domeniul educației și sănătății, care operează în conformitate cu sistemul sârb.

Așadar, introducerea monedei euro va avea un impact semnificativ asupra populației sârbe din Kosovo.

Vezi și alte știri: Ingleby, unul dintre cei mai mari proprietari străini de pământ în România, a cumpărat încă 1.000 de hectare. La cât ajunge tranzacția