- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ingleby, unul dintre cei mai mari proprietari străini de pământ în România, a cumpărat încă 1.000 de hectare. La cât ajunge tranzacția

19 Jan, 09:47 • Adrian Popovici
Grupul danez Ingleby, prin una din subsidiară locală de pe piața agro-forestieră a cumpărat aproximativ 1.000 de hectare de pădure. Danezii au cumpărat nu doar suprafața forestieră, ci și firma care le deținea.
Ingleby, unul dintre cei mai mari proprietari străini de pământ în România, a cumpărat încă 1.000 de hectare. La cât ajunge tranzacția

Grupul danez Ingleby, prin una din subsidiară locală de pe piața agro-forestieră, a reușit una dintre cele mai mari tranzacții ale începutului de an: 1.000 de hectare în comuna Siriu, din județul Buzău, asta după ce a cumpărat complet firma care le deținea, transmite Profit.ro.

După cum arată documentele prin care s-a făcut tranzacția, Ingleby a cumpărat Forestiera Buzău, o firmă fondată în 2007 și care era sub controlul Buzau Skovdistrikt A/S, înregistrată în Danemarca. Unul dintre acționarii acesteia este o altă companie daneză, cu profil financiar – Niwa Holding A/S.

Discuțiile dintre Ingleby pentru cumpărarea acestor peste 1.000 de hectare au început în cursul anului 2023. Sursele apropiate negocierilor indică faptul că părțile discutau despre un preț de 3.500-4.000 de euro pentru fiecare hectar de pădure.

Ingleby ar fi vrut, în prima fază a negocierilor să cumpere doar hectarele de pădure . Cu toate acestea, pe măsură ce discuțiile au avansat, consensul la care au ajuns reprezentanții celor două firme cu sediul în Danemarca a fost acela unui transfer complet al părților sociale. O astfel de măsură a fost luată în calcul „pentru considerente de optimizare fiscală în beneficiul societății vânzătoare”.

Citește și: Se vinde Crama Birăuaș. Cât costă una dintre cele mai importante crame din România. Proprietatea are 10 camere, 5 băi și 3 pivnițe

De la cine a cumpărat Ingleby cele 1.000 de hectare de pădure?

Firma cumpărată de Ingleby, Forestiera Buzău are capitaluri totale de peste 11 milioane lei. Datele publice arată că a terminat anul 2022 cu profit net de 1,06 milioane lei, la venituri totale de circa 1,6 milioane lei, asta în timp ce a avut cheltuieli de sub 500.000 lei și un singur angajat. După semnarea contractului, conducerea acestei firme a fost preluată de Andrei Pavel, care este și CEO-ul grupului Ingelby.

Ingelby are în România 3 ferme agricole și 3 exploatații forestiere, cu suprafață totală de aproape 20.000 de hectare. În urmă cu 7 ani, grupul și-a unificat 2 societăți locale agricole. În total, dețin sau concesionează peste 100.000 hectare de terenuri agricole și forestiere, în Argentina, Australia, Letonia, Lituania, Noua Zealandă, Peru, România, Uruguay și Statele Unite. Grupul a terminat anul 2022-2023 (încheiat la 30 iunie 2023) cu pierderi de 27 milioane dolari, după profitul de 24 milioane dolari din anul anterior, și venituri de 176 milioane dolari.

″Le-am avut pe toate: cicloane, ploi excesive, inundații, secetă, caniculă, grindină, îngheț. Toate acestea, coroborate cu scăderea prețurilor la mărfuri, efective de animale și produse proaspete, ne-au majorat costurile input, iar situația economică globală a creat furtuna perfectă ce a dus la rezultatul nostru financiar negativ. Strategia noastră de a avea un business diversificat din punct de vedere geografic ne protejează de impactul elementelor climatice și de mișcările pieței, însă nu ermetic″, a declarat CEO-ul Andrei Pavel.

Te-ar putea interesa și: Cât de profitabilă este de fapt agricultura în Romania?! 5.000 de euro PROFIT net la un hectar de porumb! În ce condiții obțin fermierii asemenea randamente?