- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

90% din populație testată pentru cancer. Comisia Europeană vrea campanii de screening

23 Sep, 21:13 • Cornel Ghimeșan
Cancerul este una dintre cele mai mari amenințări, iar Comisia Europeană vrea să lupte cu ea. 90% din populația Europei ar trebui testată până în 2025.
90% din populație testată pentru cancer. Comisia Europeană vrea campanii de screening

Comisia Europeană propune creșterea numărului de examinări pentru depistarea timpurie a cancerului. Populația din UE care îndeplinește criteriile de screening ar trebui să fie testată pentru celui de sân, de colon și de col uterin. Uniunea Europeană a Sănătății recomandă ca până în 2025 să fie testată 90% din populația Europei. Scopul modificărilor propuse este de a acoperi cât mai multe grupuri ținntă, dar și a mai multor tipuri boli maligne.

Citește și: Italia amenințată direct de UE înainte de alegeri. Ursula von der Leyen:„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă avem instrumente”

„În 2020, aproximativ 2,7 milioane de oameni din UE au fost diagnosticați cu cancer și peste 1. 300.000 și-au pierdut viața din cauza bolii. Diagnosticarea timpurie salvează vieți și îmbunătățește calitatea vieții.Cu noile recomandări, screening-ul  va acoperi cancerele care împreună reprezintă aproape 55% din toate cazurile noi diagnosticate în UE în fiecare an. Aceste recomandări vor sprijini eforturile UE de prevenire a afecțiunilor oncologice și vor compensa lacunele cauzate de impactul COVID-19 asupra diagnosticului și grijilor”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranța alimentelor, la prezentarea documentului.

90% din populație testată pentru cancer. Comisia Europeană vrea campanii de screening
90% din populație testată pentru cancer. Comisia Europeană vrea campanii de screening

În 2020 cancerul a luat 1,3 milioane de vieți

Statisticile oferite de Stella Kyriakides arată că în 2020 2,7 milioane de persoane din UE au fost diagnosticate cu cancer, iar 1,3 milioane și-au pierdut viața în lupta cu boala. Numerele îngrijorător de mari, au împins Comisia Europeană să ia măsuri. Pentru implementarea schimbărilor propuse ce CE este planificat un ajutor financiar în valoare de 38,5 milioane de euro, prin programul EU4Health și 60 de milioane în cadrul Horizon Europa.

De asemenea, se urmărește accelerarea introducerii și screening-ului  pentru cancerul de prostată, la plămâni și la stomac. Totodată se urmărește extinderea grupurilor țintă. Noua schemă lărgește grupul țintă pentru screening-ul cancerului de sân și include femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani. Cercetarea celui pulmonar la fumătorii actuali și foști fumători înrăiți cu vârsta cuprinsă între 50-75 de ani; – screening pentru cancerul de prostată la bărbații cu vârsta de până la 70 de ani pe baza testării antigenului specific prostatei, informează Știri pe Surse

Alte articole: Mamele și nou-născuții din familii vulnerabile primesc un nou ajutor financiar. Anunțul a fost făcut oficial

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult