- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Surpriză pe piața petrolieră internațională: prețul petrolului rusesc a scăzut la 51,96 de dolari per baril, sub nivelul plafonului maxim discutat de UE

28 Nov, 19:43 • Gabriela Andreescu
Potrivit datelor furnizate de compania de specialitate Argus, prețul pentru petrolul Ural a scăzut la 51,96 de dolari per baril la portul Primorsk din Marea Baltică, ajungând la niveluri asemănătoare și la portul Novorossiisk de la Marea Neagră.
Surpriză pe piața petrolieră internațională: prețul petrolului rusesc a scăzut la 51,96 de dolari per baril, sub nivelul plafonului maxim discutat de UE

Prețul pentru petrolul Ural, marca fanion a Rusiei, a scăzut din nou, ajungând sub nivelul plafonului de preț discutat la nivelul Uniunii Europene și a grupului G7, anunță Bloomberg, citat de hotnews.ro.

Săptămâna trecută diplomații europeni discutau o plafonare a prețului plătit pentru petrolul importat din Rusia în jurul valorii de 65-70 de dolari pe baril. Discuțiile s-au reluat luni.

Planul este ca oricărui cumpărător care plătește mai mult decât plafonul maxim care urmează să fie convenit să îi fie interzis să folosească nave europene pentru transportarea petrolului rusesc. Diplomații europeni vor de asemenea ca aceste transporturi să nu poată fi asigurate de companiile din UE, mai scrie sursa citată.

Citește și: Gazprom ține în șah Republica Moldova: Spune că nu va reduce livrările de gaze, dar „îşi rezervă dreptul de a opri complet furnizarea” dacă moldovenii nu plătesc facturile

Însă discuțiile s-au împotmolit după ce unele țări ca Polonia au cerut un plafon mai mic decât pragul de 65-70 de dolari discutat, în timp ce Grecia, țara în care sunt înregistrate cele mai multe nave petroliere din lume, ar prefera un preț maxim mai ridicat.

Prețul petrolului rusesc a scăzut la 51,96 de dolari per baril
Prețul petrolului rusesc a scăzut la 51,96 de dolari per baril

Același plafon de 65-70 de dolari este discutat și la nivelul negocierilor grupului G7 care include Statele Unite, Japonia și Canada, pe lângă țările din Europa (Franța, Germania, Italia și Marea Britanie).

Pe de altă parte, Ucraina a propus săptămâna trecută ca plafonul pentru prețul petrolului rusesc să fie stabilit în jurul pragului de 30-40 de dolari pe baril.

„Limita care este luată în considerare astăzi, cred că aceasta este o limită artificială”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut constant aliaților să impună sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

„Ne-am dori ca sancțiunile să fie foarte eficiente în această luptă, astfel încât limita să fie la nivelul de 30-40 de dolari, astfel încât Rusia să simtă (sancțiunile)”, a spus președintele ucrainean în cadrul unei conferințe de presă.

Pe lângă Polonia, și Estonia și Lituania militează în cadrul UE pentru un plafon mai mic, în timp ce Malta și Cipru se află în tabăra Greciei.

Citește și: Unde se duc banii din război: Ceas de 1,4 milioane de dolari purtat de fiul lui Kadîrov într-un hotel de lux, în timp ce liderul cecen se laudă că băieții lui luptă pe front

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult