- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Anglia acuză UE că i-a scumpit facturile la energie prin acțiuni deliberate! Facturile britanicilor la energie sunt cu milioane de lire mai scumpe

23 Sep, 18:08 • Gabriela Andreescu
Scumpirea facturilor la energie este noul motiv de dispută dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.
Anglia acuză UE că i-a scumpit facturile la energie prin acțiuni deliberate! Facturile britanicilor la energie sunt cu milioane de lire mai scumpe

Marea Britanie a acuzat UE că majorează facturile de energie ale Regatului Unit cu sute de milioane de lire pe an, blocând cooperarea în domeniul energiei pe mai multe canale de comunicare, după Brexit, scrie Politico.

Conform acordului de comerț și cooperare Brexit semnat în decembrie 2020, Comisia Europeană și Regatul Unit au convenit să pună în aplicare un cadru pentru viitoarea tranzacționare cu energie electrică, care va intra în vigoare în acest an.

Cu toate acestea, un oficial din Marea Britanie a declarat că progresele privind acceptarea unor noi reguli vitale de tranzacționare au stagnat din vară, în ciuda multiplelor încercări ale Londrei de a obține un acord pe fondul celei mai grave crize energetice din Europa din ultimele decenii.

Te-ar putea interesa și: La alții se poate! Marea Britanie va aproba cea mai mare reducere de taxe din ultimii 50 de ani! Englezii vor trece lejer prin criza financiară

Guvernul Marii Britanii crede că amânările repetate ale organismelor europene se datorează luptei în curs privind implementarea regulilor comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord.

Lipsa unui cadru de comercializare a energiei electrice a însemnat că, odată cu ieșirea Marii Britanii de pe piața unică a de energie a UE la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit a trecut la un sistem mai ineficient de cumpărare și vânzare de energie electrică prin interconexiuni submarine care leagă Marea Britanie de Franța, Țările de Jos și Belgia.

Aceasta adaugă sute de milioane de lire pe an la facturile de energie ale gospodăriilor britanice, potrivit industriei energetice din Marea Britanie.

Nici la doi ani după Brexit, Marea Britanie nu a reușit să fie readmisă în platforma North Sea Energy Cooperation (NSEC), o organizație interguvernamentală care are rolul de a dezvolta parcuri eoliene offshore în regiunea Mării Nordului și de a accelera tranziția către surse regenerabile.

Comisia a exclus Marea Britanie din grup în 2020, ignorând apelurile mai multor țări membre pentru ca Regatul Unit să rămână în interiorul organizației.

„Ținând cont de faptul că criza este în totalitate despre Putin și război, există întrebări legate de faptul că UE se mișcă foarte încet în privința pieței energetice și a cooperării în Marea Nordului”, a spus un oficial britanic.
Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că „UE este conștientă de importanța cooperării energetice și s-a angajat să continue să lucreze cu Regatul Unit în domeniul energiei”, adăugând că „aceste probleme sunt foarte tehnice, ceea ce explică de ce progresul necesită timp”.

Motivul disputei dintre cele două părți este refuzul britanicilor de a restricționa accesul bunurilor care intră în Irlanda de Nord din restul țării, iar aceasta afectează și piața de energie

Marea Britanie spune că gravitatea crizei energetice care atârnă asupra Europei în această iarnă face ca tacticile de întârziere ale Comisiei în privința comerțului cu electricitate să fie nejustificate.

Scumpirea facturilor la energie, un nou motiv de dispută dintre UE și Marea Britanie
Scumpirea facturilor la energie, un nou motiv de dispută dintre UE și Marea Britanie

Citește și: Cum se vede criza de la înălțimea lui Iohannis: „Este criză peste criză, peste criză și, totuși, ne descurcăm”

Marea Britanie insă a abandonat așa numitul mecanism de solidaritate al UE, eliberându-se de obligațiile pe care le avea înainte de Brexit de a coopera cu blocul comunitar european în evenimentul unei urgențe în energie. În același timp, Marea Britanie nu mai are niciun drept legal de a primi asistență din partea Uniunii Europene în caz de criză.

„Acest lucru pune sub semnul întrebării cât de robuste vor fi aranjamentele politice în această iarnă în cazul în care există lipsuri de energie”, a spus Adam Bermann, director adjunct în cadrul lobby-ul industriei energetice Energy UK „Sper cu siguranță că UE va lua în considerare cu tărie dacă, atât în ceea ce privește acordurile de comercializare a energiei electrice, cât și securitatea aprovizionării, pot fi găsite soluții.”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult