- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara care construiește prima șosea electrică permanentă din lume! Mașinile se vor încărca în mișcare

14 May, 10:26 • Lupu Alexandra
Suedia construiește prima șosea electrică permanentă din lume. Mașinile se vor încărca în timp ce se deplasează.
Țara care construiește prima șosea electrică permanentă din lume! Mașinile se vor încărca în mișcare

Suedia face o mișcare importantă! Țara construiește prima șosea electrică permanentă din lume, iar astfel, mașinile se vor încărca din mers, spune economedia.ro. Patru drumuri electrificate temporare au fost deja testate, însă o porțiune de 21 de kilometri va fi permanentă.

Suedia construiește prima șosea electrică permanentă din lume

Suedia a testat deja patru drumuri electrificate temporare, inclusiv în orașul Lund, în sudul țării. Cu toate acestea, o porțiune de 21 kilometri va fi permanentă, potrivit ultimelor informații. Administrația suedeză a transporturilor Trafikverket este responsabilă de construirea drumului electrificat. Societatea lucrează în prezent la identificarea unui contractant pentru acest proiect. Compania nu a ales încă tehnologia de încărcare, dar se așteaptă ca proiectarea și construcția să fie gata în 2025, dar mai ales, proiectul să intre în funcțiune la scurt timp după aceea.

Trafikverket ia în considerare inclusiv liniile electrice aeriene sau șinele electrice la nivelul solului, care transmit energie către mașinile electrice prin intermediul unui captator conductor sub autoturism sau bobine inductive încorporate în carosabil, care transferă energia către mașină. Șoseaua electrică permanentă se va afla pe autostrada E20, între Hallsberg și Örebro. Autostrada electrificată se întinde între Stockholm, în nord, prin Göteborg, și Malmö, în sud și a fost aleasă în mod deliberat, pentru că este un coridor de trafic intens pentru transportul comercial de mărfuri. De asemenea, deține și alimentarea cu energie electrică necesară.

Citește și: Țara europeană în care se află o mare comunitate de români reduce drastic cheltuielile și majorează taxele cetățenilor. „Dacă nu vom putea călca frâna, situaţia ne va scăpa de sub control”

Universitatea Chalmers de Tehnologie din Suedia a publicat în luna martie un studiu care sugerează că o combinație de drumuri electrice pe 25% dintre cele mai aglomerate drumuri naționale și europene și de încărcare la domiciliu a vehiculelor electrice ar fi optimă pentru tranziția la mașinile electrice.

Șosea electrică
Șosea electrică

Cercetătorii afirmă că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci bateriile din vehiculele electrice ar putea fi făcute semnificativ mai mici. Totodată, în cel mai bun caz, bateriile din vehiculele electrice ar avea doar o treime din dimensiunea la care sunt făcute în momentul de față.

Experții din Suedia punctează că, odată cu șoseaua electrică permanentă, vehiculele vor putea parcurge distanțe mai mari, astfel, aglomerația de la stațiile de încărcare va fi evitată. Țara a fost pionier în domeniul drumurilor electrificate prin mai multe proiecte pilot, inclusiv primul drum electric temporar din lume. În momentul de față, proiectul se află în etapa de achiziții publice.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: România, în topul carburanților ieftini! Țara este pe locul 2 la cea mai ieftină benzină și pe locul 3 la cea mai ieftină motorină