- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara europeană în care se află o mare comunitate de români reduce drastic cheltuielile și majorează taxele cetățenilor. „Dacă nu vom putea călca frâna, situaţia ne va scăpa de sub control”

11 May, 16:04 • Lupu Alexandra
Încă o țară europeană care reduce cheltuielile și majorează taxele cetățenilor. Iată care sunt explicațiile.
Țara europeană în care se află o mare comunitate de români reduce drastic cheltuielile și majorează taxele cetățenilor. „Dacă nu vom putea călca frâna, situaţia ne va scăpa de sub control”

Guvernul din Cehia a aprobat astăzi, 11 mai, măsurile pentru reducerea cheltuielilor, dar mai mult decât atât, a majorat taxele cetățenilor. Totul se întâmplă din încercarea oficialilor de a scădea deficitul bugetar în 2024, spune economedia.ro.

Cehia reduce cheltuielile și majorează taxele

Guvernul ceh a aprobat în decursul zilei de astăzi măsuri importante pentru reducerea cheltuielilor. Taxele cetățenilor vor fi majorate în cele ce urmează, iar totul se întâmplă din dorința reprezentanților din Cehia de a scădea deficitul bugetar din 2024.

Din acest punct de vedere, premierul Petr Fiala i-a transmis agenției Reuters că deficitul bugetar de anul viitor ar fi cu 4.43 miliarde de dolari (94 miliarde de coroane) mai ridicat, fără măsurile prezentate astăzi. Pe lângă reducerea cheltuielilor și majorarea taxelor, Guvernul ceh a planificat și o nouă reformă a pensiilor.

Petr Fiala a avertizat că, fără aceste măsuri, situația economică va scăpa de sub control. Astfel, copiii din următoarele generații vor avea de suferit și se vor confrunta cu un scenariu economic negru.

Citește și: Instituțiile publice sunt obligate să cumpere alimente românești de la producătorii locali în următorii 2 ani. Noua măsură a Guvernului pentru a reduce cheltuielile

„Dacă nu vom putea călca frâna, situaţia ne va scăpa de sub control în următorii ani şi copiii noştri vor suferi consecinţele”, afirmă premierul ceh.

Cheltuieli
Cheltuieli

Primele informații arată că Guvernul este o țintă pentru reducerea deficitului bugetar din 2024. Concret, se reduc cheltuielile cu până la 295 miliarde de coroane. Din acest punct de vedere, Ministerul de Finanțe preconizează că deficitul va scădea sub 3% din PIB în 2024, dar totodată, va respecta pentru prima oară din 2019 reglementările impuse la nivelul Uniunii Europene.

Anul trecut, deficitul a scăzut la 3.6% din PIB. Rezultatul este unul promițător pentru Cehia, având în vedere că, anterior, în 2020 și 2021, nivelul era de 5%. Acest lucru ne arată că România nu este singura țară europeană care ia măsuri drastice, în ceea ce privește reducerea cheltuielilor bugetare.

Statul român se confruntă cu o gaură uriașă în bugetul de la stat, motiv pentru care, Guvernul a decis să impună noi reguli pentru autoritățile și instituțiile publice din țară. România trebuie să se aștepte la decizii majore în următoarea perioadă. Vineri, 12 mai, se va discuta despre tăierea salarială și concedieriile din instituțiile publice.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Urmează decizii majore în România. Vineri se va dezbate ordonanța privind tăierile salariilor și concedierile