- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara care trebuie să dea despăgubiri către Gazprom pentru ca nu a plătit gazul în ruble. Cum s-a ajuns aici. „Ei vor ca noi să plătim pentru ceva ce ei cred că le datorăm”

10 Feb, 19:26 • Polojan Tudor
Compania rusească Gazprom încearcă să obțină despăgubiri din partea Bulgariei pe motiv că, anul trecut, guvernul bulgar a refuzat să le plătească acestora gazul în ruble. Anunțul a venit chiar din partea ministrului interimar bulgar al Energiei, Rossen Hristov.
Țara care trebuie să dea despăgubiri către Gazprom pentru ca nu a plătit gazul în ruble. Cum s-a ajuns aici. „Ei vor ca noi să plătim pentru ceva ce ei cred că le datorăm”

În aprilie 2022, Rusia a oprit livrările de gaze către Bulgaria. La momentul respectiv, vecinii noștri erau dependenți de gazul natural rusesc în proporție de aproape 100%, scrie digi24.ro.

Decizia Gazprom a venit în urma refuzului Bulgariei și a altor țări din UE de a da curs solicitărilor Rusiei. Solicitările constau în plata în ruble a gazelor naturale livrate. Astfel, Rusia a cerut despăgubiri.

Contractul de aprovizionare dintre cele două țări prevedea ca metodă de plată dolarul. La sfârșitul anului 2022, contractul s-a încheiat iar unul nou nu a mai fost semnat.

„Există o corespondenţă care continuă. Au fost făcute unele solicitări din partea Gazprom cu privire la anumite despăgubiri în bani, am răspuns.
Nu vreau să fac alte comentarii pentru că există unele aspecte ce ţin de confidenţialitate. Ei vor ca noi să plătim pentru ceva ce ei cred că le datorăm”, a declarat Rossen Hristov pentru postul public de televiziune bulgar BNT.

Te-ar mai putea interesa și: Studiu Eurostat. România, în topul UE cu cel mai mare număr de persoane angajate în domeniul transportului

Gazprom vrea să i se plătească despăgubiri/ sursa foto: capital.ro
Gazprom vrea să i se plătească despăgubiri/ sursa foto: capital.ro

Gazprom va primi sau nu despăgubiri

Anumite Guverne și companii au cerut de la Comisia Europeană, după ce Gazprom a oprit livrările de gaze, instrucțiuni detaliate privind posibilele soluții pontru plata facturilor pentru gazele naturale primite din Rusia. Combustibil care este folosit pentru încălzirea populației, producția de electricitate dar și la funcționarea uzinelor europene.

Conform răspunsului Comisiei Europene, sancțiunile nu împiedică nicio companie să își deschidă un cont la o bancă desemnată unde firmele pot plăti pentru gazele primite de la ruși, atât timp cât plata se face în moneda convenită în contractele actuale încheiate între cele două țări. Tranzacția se consideră finalizată atunci când totul se achită în moneda respectivă.

Informează-te și în legătură cu: Succes pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR), cel mai mare filantrop din țară! Câți bani au fost donați pentru bolnavi și migranți anul trecut

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult