- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studiu Eurostat. România, în topul UE cu cel mai mare număr de persoane angajate în domeniul transportului

10 Feb, 14:17 • Bumbeneci Diana
România face parte din topul țărilor europene cu cei mai mulți angajați din domeniul transportului. Un nou studiu Eurostat scoate la iveală noi detalii.
Studiu Eurostat. România, în topul UE cu cel mai mare număr de persoane angajate în domeniul transportului

Interesul pentru domeniul transporturilor este din ce în ce mai mare în țara noastră. România face parte din topul țărilor europene cu un număr mare de angajați în acest sector, arată datele publicate de Eurostat, potrivit Agerpres.

Peste şase milioane de persoane din Uniunea Europeană, cu vârsta între 15 şi 64 de ani, lucrau în anul 2021 în sectorul transportului (3,1% din totalul persoanelor ocupate din UE), iar majoritatea dintre aceştia erau bărbaţi (82,9% faţă de 17,1% în cazul femeilor).

România, în topul țărilor cu cei mai mulți angajați din domeniul transporturilor

În rândul statelor membre, cel mai ridicat număr de persoane angajate în sectorul acesta în 2021 a fost înregistrat în Franţa (842.000 sau 13,9% din numărul total din UE), Polonia (792.000 sau 13,1%), Germania (698.000 sau 11,4%), Spania şi Italia (627.000 şi respectiv 626.000, în ambele cazuri fiind vorba de 10,4% din totalul UE) şi România (450.000 de persoane sau 9,7% din totalul UE).

angajați domeniu transporturi
angajați domeniu transporturi

Ai mai putea citi: Victor Ponta dă de pământ cu Ministerul Transporturilor, din cauza eșecului Autostrăzii Comarnic – Brașov! „Poate că eu făceam prea ieftin, asta era problema”

Atunci când vine vorba despre repartiția pe sexe, România este ţara din spațiul european cu cea mai mică pondere a femeilor angajate în acest sector (9,7%), însă în ultimii ani au fost raportate câteva creșteri, fiind femei interesate de acest loc de muncă. La polul opus este Malta, unde 25,2% din persoanele angajate în sectorul transportului sunt femei.

La nivelul Uniunii Europene, nouă din zece persoane (89,6%) angajate în sectorul menționat lucrează în transportul terestru (rutier sau feroviar), 5,7% lucrează în sectorul aerian şi 4,7% în cel pe apă (pe râuri sau pe mare). Multe persoane lucrează în Marina Militară, precum și în cea civilă, salariile fiind destul de atractive în ambele cazuri.

Ai mai putea citi: Noi detalii despre metroul M6. Ministerul Transporturilor confirmă data la care ar putea începe lucrările

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult