- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara cu cei mai ieftini carburanți din lume majorează prețurile. Un litru de benzină va ajunge să coste 2 lei

03 Apr, 17:27 • Lupu Alexandra
Este oficial! Țara recunoscută pentru prețurile scăzute la nivelul carboranților a anunțat majorări considerabile, de la 11 și până la 20%.
Țara cu cei mai ieftini carburanți din lume majorează prețurile. Un litru de benzină va ajunge să coste 2 lei

Kazahstanul majorează prețurile carburanților! Țara recunoscută pentru cele mai mici costuri din această categorie a confirmat că valoarea va crește cu 11% pentru benzină și 20% pentru motorină, relatează economedia.ro.

Carburanții devin mai scumpi în Kazahstanul

Kazahstanul este țara recunoscută pentru cele mai mici prețuri la nivelul carburanților. Cu toate acestea, șoferii au primit o veste mai puțin bună: costurile se majorează cu 11% pentru benzină și 20% pentru motorină.

Ministrul interimar al energiei este cel care a adus vestea. Bolat Akchulakov confirmă că măsura este menită să alinieze prețurile cu cele din țările vecine, în ciuda faptului că menținerea și controlul prețurilor a fost unul dintre cele mai importante obiective pentru națiune în ultimii ani de zile.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Preț carburanți 28 martie. Cât a ajuns să coste azi benzina și motorina, după ce Petrom a raportat scumpiri la pompă în prima zi a săptămânii

Exporturile ilegale au fost determinate de disparitățile de preț identificate în comparație cu țările vecine. Mai mult decât atât, reglementările costurilor au transformat industria de rafinare într-una complet neatractivă. Astfel, piața internă din Kazahstan s-a ales cu un deficit de combustibil.

Așa cum a relatat ministrul interimar de energie, majorările vor aduce prețul benzinei la 0.45 dolari sau 2.05 lei pe litru, iar cel al motorinei va atinge valoarea de 0.65 dolari sau 2.95 lei. Mișcarea este una riscantă din punct de vedere politic, având în vedere că ridicarea bruscă a costurilor din 2022 pentru gazul petrolier lichefiat a declanșat proteste masive, care s-au transformat în revolte violente.

Kazahstan scumpește carburanții
Kazahstan scumpește carburanții

În paralel, în România, prețul carburanților este unul cu dus și cu întors. Concret, în stațiile din Capitală, șoferii trebuie să plătească între 6.59 și 6.65 lei pentru un litru de benzină standard, respectiv, 7.06 și 7.09 pentru motorină.

Valoarea înregistrată la ora actuală atestă o diferență de 44 de bani pe litru între carburanți, după un record de 1.5 lei înregistrat în toamnă. Ultimele informații arată că România este poziționată pe locul 3 la nivel european, în ceea ce privește cea mai ieftină benzină și cele mai scăzute tarife la motorină.

Costurile sunt devansate doar de Bulgaria și Malta în ceea ce privește benzina, respectiv, Bulgaria, Malta și Polonia, atunci când vorbim despre motorină. La celălalt pol, Danemarca are cele mai mari prețuri pentru benzină, iar Suedia pune la vânzarea cea mai scumpă motorină la nivel european.

Citește și: Benzina din România, pe locul 3 pe lista celor mai ieftini carburanți din UE. Iată care este țara pe locul 1