- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara cu peste 1 milion de români în care inflația lovește puternic. „Inflația pare să fi infectat piața forței de muncă”

22 Jun, 09:17 • Lupu Alexandra
Inflația lovește puternic Marea Britanie. Fenomenul a ajuns cel mai înalt nivel din ultimii 31 de ani.
Țara cu peste 1 milion de români în care inflația lovește puternic. „Inflația pare să fi infectat piața forței de muncă”

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina aduce consecințe semnificative în toată Europa, în domeniul energetic, alimentar și financiar. Datele prezentate miercuri, 21 iunie 2023, de către Oficiul Național de statistică de la Londra arată că inflația a crescut în luna mai la 7.1% în Marea Britanie, informează ziare.com.

Inflația lovește puternic Marea Britanie

Marea Britanie, țara cu aproximativ 1 milion de români, este afectată semnificativ de inflație. Fenomenul a atins cel mai înalt nivel din ultimii 31 de ani. Inflația din Regatul Unit a sfidat așteptările de încetinire. Nivelul s-a menținut la 8.7% în luna mai, în timp ce inflația „de bază” a crescut peste 7% pentru prima oară din 1992. Londra se confruntă cu un adevărat șoc financiar.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Câți bani vor încasa românii la pensie peste 10 ani. Analiștii avertizează: șocul financiar va fi greu de suportat

Banca Anglia este sub presiune. Instituția a crescut ratele dobânzilor pentru a 13-a oară consecutiv. Piețele monetare văd acum o șansă de 50-50 ca Banca Centrală să majoreze ratele cu până la 50 de puncte de bază la 5% și să formeze o rată de vârf de 6% până în martie 2024. Inflația și traiectoria ratelor mai mari nu au reușit să ridice lira sterlină. A revenit brusc la ultimele maxime, față de dolar sau euro.

Inflația
Inflația

Economistul șef al ONS, Grant Fitzner, trage un semnal de alarmă. Costul biletelor de avion este la un nivel mai ridicat decât în mod normal, în luna mai 2023. El relatează că inflația a afectat piața forței de muncă și stabilirea salariilor.

„Costul biletelor de avion a crescut cu mai bine de un an în urmă și este la un nivel mai ridicat decât de obicei în luna mai”, a declarat Grant Fitzner.

„Prețurile în creștere pentru mașinile second-hand, evenimentele cu muzică live și jocurile pe calculator au contribuit, de asemenea, la menținerea inflației ridicate”, completează economistul șef al ONS.

„Inflația pare să fi infectat piața forței de muncă și stabilirea salariilor într-o măsură mai mare în Marea Britanie decât în altă parte”, a spus el.

Situația nu este una favorabilă pentru premierul britanic Rishi Sunak, din punct de vedere politic. El a promis că va înjumătăți inflația în acest an la aproximativ 5%. Veștile sunt unele proaste și pentru milioanele de oameni care trăiesc în Marea Britanie, pentru că se confruntă cu o criză a costului vieții și cu o creștere a ratelor dobânzii la împrumuturile efectuate pe doi ani.

Citește și despre: Un român din diaspora dă de pământ cu cei care au proprietăți de vânzare în mediul rural din țara noastră. ”Poate cineva s-o simți și mai taie din lăcomie”