- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara din Europa în care fumatul devine istorie. Cum a reușit să își convingă cetățenii să renunțe la viciu

01 Jun, 15:55 • Cornel Ghimeșan
Statutul de ”țară fără fumători” se obține în momentul în care numărul celor care fumează scade sub pragul de 5% din populație. Prima țară europeană care obține acest statut este Sudia. Cum au reușit autoritățile nordice să-i convingă pe fumători să renunțe la viciul lor.
Țara din Europa în care fumatul devine istorie. Cum a reușit să își convingă cetățenii să renunțe la viciu

Suedia are cea mai scăzută rată a fumatului din Uniunea Europeană, doar 5,6% din populație. Cifrele Agenției de Sănătate Publică din Suedia arată că rata fumatului a scăzut începând de acum 20 de ani. Atunci, procentul de fumători era de 20%, astfel încât reducerea numărului de fumători este cu adevărat impresionantă.

Citește și Regele Charles vine în România pentru cinci zile, în timp ce Harry merge la Londra pentru a da cu …

”Am fost primii care au restricționat fumatul în spațiile publice, mai întâi în locurile de joacă din școli și în centrele after-school, iar mai târziu în restaurante, cafenele în aer liber și locuri publice, cum ar fi stațiile de autobuz”, a declarat Ulrika Årehed, secretar general al Societății Suedeze de Cancer.

Organizația Mondială a Sănătății susține că scăderea ratei de fumat din Suedia se datorează unei combinații de măsuri de control al tutunului, inclusiv campanii de informare, interdicții de publicitate și  sprijin acordat pentru renunțarea la fumat.

Citește și Amendă de 5 milioane de euro pentru un șofer de camion român. Bărbatul este reținut în Franța

Chiar dacă Suedia se laudă cu acea mai mică rată de fumători din UE,  Organizația Mondială a Sănătății susține că în Suedia consumul de tutun se situează, în mod real,  la peste 20% din populația adultă, similar cu media globală, dacă se include snus și produse similare. ”Trecerea de la un produs dăunător la altul nu este o soluție. Promovarea unei așa-numite „abordări de reducere a riscurilor” în ceea ce privește fumatul este o altă modalitate prin care industria tutunului încearcă să inducă oamenii în eroare cu privire la natura inerent periculoasă a acestor produse”, a declarat OMS

 

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult