- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Instituțiile publice sunt obligate să cumpere alimente românești de la producătorii locali în următorii 2 ani. Noua măsură a Guvernului pentru a reduce cheltuielile

09 May, 11:58 • Lupu Alexandra
Noi obligații pentru instituțiile publice! Guvernul a dat verdictul: spitalele, școlile, armata și alte instituții publice trebuie să cumpere alimente românești de la producătorii locali din „lanțul scurt de aprovizionare” în următorii 2 ani.
Instituțiile publice sunt obligate să cumpere alimente românești de la producătorii locali în următorii 2 ani. Noua măsură a Guvernului pentru a reduce cheltuielile

Guvernul a dat verdictul. Instituțiile publice care desfășoară activități de alimentație publică, în circuit intern sau regim comercial, trebuie să cumpere alimente de la producătorii locali din România, organizați în lanțul scurt de aprovizionare. Așa cum arată primele informații relatate de profit.ro, măsura a fost adoptată din nevoia de a reduce cheltuielile din bugetul public.

Alimentele românești, obligatorii pentru instituțiile publice

Prin intermediul unui proiect legislativ inițiat de PSD și adoptat deja la Senat, toate instituțiile publice, precum școli, spitale sau armata și companiile de stat care desfășoară activități de alimentație publică sunt obligate să cumpere alimente românești de la producătorii locali, organizați în lanțul scurt de aprovizionare, și abia apoi, în ultimă instanță, din alte state UE. Măsura a fost adoptată din nevoia de a reduce considerabil cheltuielile de la bugetul de stat. Recent, coaliția de guvernare a stabilit ca lanțul scurt de aprovizionare de operatori economici români să fie introdus din acest an și la nivelul programului „Masa Caldă” din școli.

Ultimele informații arată că Marcel Ciolacu impune mai rapid aplicarea lanțului scurt de aprovizionare pentru instituțiile și companiile de stat. Planul de reducere a cheltuielilor publicat de Guvern arată că un număr mai mic de operatori economici implicați în lanțul de aprovizionare vor primi un punctaj mai mare în achizițiile publice de produse agroalimentare pentru următorii 2 ani.

Citește și: Guvernul a aprobat două proiecte pentru susținerea producătorilor de cartofi și usturoi

Alimente
Alimente

Noile reglementări arată că factorul de calitate privind evaluarea va fi de 70%, din care 50 va constitui „lanțul de aprovizionare” și 20 deținerea autorizației sau înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor sau certificatul fitosanitar sau cel de origine. De la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență pregătită de Guvern, pentru o perioadă de 2 ani, autoritățile care atribuie contracte de achiziție publică, care au drept obiect produsele agroalimentare, trebuie să aplice criteriul de atribuire celui mai bun raport calitate-preț.

Prin „lanțul scurt de aprovizionare” se înțelege circuitul de aprovizionare care implică un număr de operatori economici implicați în producerea, fabricarea și comercializarea produselor care fac obiectul achizițiilor. Cu scopul de a asigura eficiența calitativă a alimentelor achiziționate de autoritățile contractante, algoritmul de calcul al punctajului aferent subfactorului de evaluare a „lanțului de aprovizionare” va fi unul de tip invers proporțional: numărul de producători locali români va fi unul mai mic, iar punctajul mai mare.

Citește și despre: Producătorii de lapte sunt de acord cu decizia Consiliului Concurenței de a reduce prețurile cu cel puțin 20%. Olympus este prima companie care confirmă inițiativa