- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara în care prețul roșiilor a explodat. Este de necrezut ce sumă trebuie să scoată oamenii din buzunare pentru un kilogram

08 Jul, 16:28 • Lupu Alexandra
Prețul roșiilor a explodat în India. Totul se întâmplă din cauza unor fenomene meteo negative. Roșiile costă mai mult decât benzina.
Țara în care prețul roșiilor a explodat. Este de necrezut ce sumă trebuie să scoată oamenii din buzunare pentru un kilogram

Prețul roșiilor a explodat în India. Totul se întâmplă din cauza unor fenomene meteo negative, relatează adevarul.ro. Situația a declanșat un val de meme-uri pe rețelele sociale, acolo unde tariful legumelor este comparat cu orice.

Cât costă un kilogram de roșii în India

Prețul de vânzare cu amănuntul al roșiilor din New Delhi era de 120 de rupi joi (1.45 dolari) pe kilogram. La începutul anului, legumele se vindeau la un tarif de 22 de rupi pe kilogram, așa cum arată datele colectate de Ministerul Alimentației. În contrast, prețul unui litru de benzină era de 96 de rupi în capitala Indiei. Creșterea de 45% la tariful roșiilor a stimulat și infracționalitatea.

Citește și despre: Ce sumă exorbitantă trebuie să scoată românii pentru o porție de ouă ochiuri în Eforie Nord. Cât de mult au bubuit prețurile pe litoralul românesc

Un fermier din statul Karnataka, din sudul Indiei, a raportat furtul unei cantități de roșii echivalentă cu 150.000 de rupi. În perioada iunie – iulie, există o tendință de creștere a prețurilor roșiilor.

Situația este similară și în perioada octombrie – noiembrie, din cauza producției sezoniere în marile bazine legumicole. Rohit Kumar Singh, funcţionar din cadrul Ministerul Alimentaţiei, se așteaptă ca tarifele să scadă din august, atunci când va începe recoltarea.

Roșiile și ceapa sunt foarte importante în India, astfel, creșterea prețurilor poate declanșa proteste. Unele partide politice la putere au pierdut alegerile tocmai pentru că nu au putut controla costurile la ceapă. Prețurile ridicate la alimente ar putea afecta eforturile băncii centrale de a stimula creșterea economică.

Rețelele sociale din India sunt acaparate de diferite meme-uri care au legătură cu roșiile. Una dintre aceste meme spune că primești un iPhone gratuit la cumpărarea unui kilogram. Într-o aluzie la anumiți politicieni din opoziție, care au decis să schimbe tabăra și să se alăture partidului aflat la putere în Maharashtra, un video pe Youtube spune că politicienii sunt mai ieftin de cumpărat decât roșiile.

Roșii
Roșii

În paralel, în comuna Matca din România, situația este una disperată: producătorii de roșii aruncă marfa pe câmp. Prețul unui kilogram a scăzut atât de mult, încât oamenii nu reușesc să recupereze nimic din ce au investit. Până acum câteva săptămâni, un kilogram de roșii se dădea cu 17 lei la producători.

Acum, aceeași cantitate costă între 50 de bani și 1 leu, informează realitatea.net. Astfel, tone de roșii românești ajung să fie aruncate pe câmp, în timp ce românii mănâncă legume din import. Legumicultorii aruncă vina pe Programul Tomata. Ei afirmă că ar fi trebuit incluse mai multe legume în acest program.

„Produc roșii din tată în fiu și prețul la ora actuală este un preț foarte slab de 40-50 de bani kilogramul. În situația în care ne aflăm nu avem nicio șansă să recuperăm investiția. În fiecare zi când mă trezesc spun atât în gândul meu, să renunț la așa ceva, dar nu am cu ce să trăiesc, noi trăim din asta.

Dacă s-ar opri importurile în perioada asta de când ieșim noi cu roșiile din iunie și până în septembrie noi am putea să ne recuperăm măcar investiția”, spune Udreș Gheorghe –  legumicultor.

Autoritățile din Matca știu situația și susțin că ar trebui luate măsuri urgent.

„Situația de la Matca și cred că și din țară este jalnică la ora actuală. Unii dau vina pe măsura aceasta, alții pe altceva și tot așa.

Conteaza ce putem face de aici încolo, să găsim o soluție să scoatem agricultura noastră românească, să o scoatem la suprafață, să nu o ducem de tot în subteran. Dacă vine azi la piață și nu o vinde, de mâine, poimaine o dă cu 50 de bani, 40 de bani”, afirmă George Marin, primar comuna Matca.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Produsele pentru care românii ar putea da mai mulți bani. Marcel Ciolacu nu exclude o nouă majorare de prețuri