- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Produsele pentru care românii ar putea da mai mulți bani. Marcel Ciolacu nu exclude o nouă majorare de prețuri

05 Jul, 16:59 • Lupu Alexandra
Marcel Ciolacu nu exclude varianta de a majora prețurile pentru anumite produse, precum băuturi alcoolice și tutun. PNL a pus propunerea pe masa Guvernului.
Produsele pentru care românii ar putea da mai mulți bani. Marcel Ciolacu nu exclude o nouă majorare de prețuri

Veste cruntă pentru români! Marcel Ciolacu a informat că nu exclude varianta de a majora prețurile pentru anumite produse, precum băuturi alcoolice și tutun, informează stiripesurse.ro.

Marcel Ciolacu, despre o nouă majorare de prețuri

Marcel Ciolacu nu exclude varianta de a majora prețurile pentru anumite produse, precum băuturi alcoolice și tutun. Totul se întâmplă la scurt timp după ce premierul a ieftinit alimentele de bază pentru români în magazine. El a declarat că i-a solicitat ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, o analiză a prețurilor din România, care să aibă în vedere media europeană. Marcel Ciolacu a explicat că nu își dorește ca statul român să depășească media europeană raportată la puterea de cumpărare a țării noastre. Premierul adaugă că, în cazul în care este depășită puterea de cumpărare a României, este încurajată vânzarea la negru.

Te-ar putea interesa și: Ce are de gând să facă Marcel Ciolacu, dacă legea pensiilor speciale este declarată neconstituțională. „Nu putem merge mai departe cu pensiile speciale”

„Ministrul de Finante (Marcel Boloș de la PNL, n.red.) mi-a facut o analiza, i-am cerut un singur lucru, sa aiba in vedere media europeana, sa nu cumva sa depasim media europeana raportata totusi la puterea de cumparare a Romaniei, pentru ca daca depasesti foarte mult, in momentul acela incurajezi la negru aceste vanzari. Deci trebuie sa gasim echilibrul intotdeauna si o sa vina ministrul cu analiza”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai afirmat că Executivul va renunța la unele scutiri de la plata TVA. Din acest punct de vedere, Marcel Ciolacu a relatat că există anumite excepții la TVA, cum ar fi cele de la medicamente și alimente, iar din acest punct de vedere, premierul a informat că este momentul oportun să dispară excepțiile respective.

„Sunt anumite exceptii la TVA, de exemplu la medicamente.

Eu nu cred ca este oportun in acest moment sa scoatem aceasta exceptie la medicamente si alimente, dar am vazut exceptii de TVA de exemplu la plimbatul cu barca, iertati-ma”, a precizat Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește eliminarea facilităților fiscale, premierul a declarat că nu s-a purtat nicio discuție despre discuție despre cele din IT. Situația se explică prin faptul că România trebuie să se încadreze în acest an într-un deficit pe 4,4.0. Din acest punct de vedere, liderul PSD afirmă că obiectivul statului român este acela de a se încadra în acest deficit, pentru ca dobânzile de refinanțare să nu crească.

„Aș vrea să începem cu începutul, ce și-a asumat statul român, care sunt obliectivele statului român și ce trebuei să facă Guvernul României și nu numai, și Parlamentul României. Știu cum toții că la un moment dat, România a avut un deficit de 9,2%, cel mai mare deficit din UE, el venind după unde deficit de sub 3%, după o datorie externă a României de aproximativ 37%.

Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă, sub un prim-ministru accidental om de stat în România, sperăm ca astfel de accidente să fie din ce în ce mai rare și am ajuns la o provocare, România fiind saingurul stat care are un acord în ceea ce privește încadrarea în deficit.

Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit pe 4,4.0 Există o execuție bugetară până la jumătatea anului, raportată de Ministerul de Finanțe și este normal să avem și o analiză pentru că obiectivul României este de a se încadra în acest deficit, astfel încât dobânzile de refinanțare să nu crească și faptul că acest acest acord cu Comisia, care poate să influențelze eventualele fonduri europene adresate României și cel mai grav, ar afecta implementarea reformelor din PNRR”, spune premierul României.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Premierul a spus că nu s-a purtat nicio discuție despre scoaterea facilităților fiscale din IT. El a menționat că în construcții și agricultură există facilități în funcție de venit, dar nu se va lua o măsură până nu se discută cu principalii actori din domeniu. Ciolacu a relatat că România trebuie să treacă de un jalon trecut în PNRR, fiindcă, în caz contrar, pierde banii și reformele pe care el și le-a asumat.

„IT-ul, nu a existat nicio discuție și nu va exista de scoatere a facilităților de la IT. Este o minciună și o dezinformare faptul că cineva a luat în discuție.

IT are o scutoire la impozitul pe venit, nu va exista o discuție de scoatere a acestei facilități la IT și nici nu a existat”, spune premierul.

„Acolo avem facilități în ceea ce privește impozitul pe venit dar și CASS. CASS înseamnă sănătate. Vrem să sănătate dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până când nu ne vom așeza cu actorii principali la masă.

Mai mult, avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani și pierdem reforme pe care eu mi le asum, nu am nici cea mai mică reținere, în care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilități.

Nu știu dacă vom scoate facilitatea anul acesta, nu știu dacă vom discuta cu constructorii și agriculturii astfel încât să avem un calendar de îndeplinire a jalonului în 2026, împreună. Ce vreți să facem cu țara asta, să o întreptăm spre un dezastru, într-un blocaj total și să nu ne mai asumăm nicio reformă sau să ne facem treaba pentru care ne plătiți (..) și să luăm decizii?

Sunt lucruri pe care trebuie să ni le asumăm, indiferent dacă deranjează sau nu, pentru că nu o fac pentru mine sau pentru Guvern, o facem pentru ce ne-am asumat în fața Europei”, declară Marcel Ciolacu.

Citește și despre următorul subiect: România exportă mai multe produse din tutun încălzit decât țigarete. Exporturile de tutun încălzit au atins cifra de 830 milioane de euro