- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Time l-a desemnat pe Zelenski personalitatea anului. Reacția Kremlinului: „Linia editorială a acestei publicaţii are un caracter de orbire absolută, antirusă şi furios rusofobă”

08 Dec, 15:00 • Gabriela Andreescu
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnat Personalitatea Anului de către revista Time. Conform renumitului săptămânal american care apare din 1923, președintele ucrainean „încarnează rezistenţa Ucrainei în faţa invaziei Rusiei”.
Time l-a desemnat pe Zelenski personalitatea anului. Reacția Kremlinului: „Linia editorială a acestei publicaţii are un caracter de orbire absolută, antirusă şi furios rusofobă

Revista Time a anunţat „Personalitatea anului 2022” – care a avut cea mai mare influenţă asupra evenimentelor anului. Printre finalişti s-au aflat Elon Musk, preşedintele chinez, Xi Jinping, protestatarii din Iran, guvernatorul statului american Florida, Ron DeSantis, Liz Cheney – membră a Congresului SUA – însă câştigătorul acestei distincţii este preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Acesta luptă acum în a zecea lună de război împotriva Rusiei, de când Vladimir Putin a invadat ţara sa.

Volodimir Zelenski este personalitatea anului 2022, potrivit revistei Time

Președintele Ucrainei a oferit un interviu de peste două ore reporterilor revistei americane în trenul care îl ducea din capitala ucraineană la Herson, orașul recucerit de forțele ucrainene.

“Este de datoria mea să merg acolo și să le arăt că Ucraina s-a întors, că îi sprijină. Poate le va da un impuls suficient pentru a mai rezista câteva zile. Dar nu sunt sigur. Nu mă liniștesc cu astfel de iluzii”, a declarat Zelenski, conform Time.

Prestigioasa revistă și-a motivat decizia de a acorda președintelui ucrainean distincția mult-râvnită:

„Succesul lui Zelenski ca lider de război s-a bazat pe faptul că curajul este contagios. S-a răspândit prin conducerea politică a Ucrainei în primele zile ale invaziei, după ce toată lumea și-a dat seama că președintele a rămas. Cu doar șase luni mai devreme, președintele Afganistanului, Ashraf Ghani – un lider cu mult mai experimentat decât Zelenski – a fugit din capitală în timp ce forțele talibane se apropiau. În 2014, unul dintre predecesorii lui Zelenski, Viktor Ianukovici, a fugit de la Kiev în timp ce protestatarii s-au apropiat de reședința lui. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, liderii Albaniei, Belgiei, Cehoslovaciei, Greciei, Poloniei, Țărilor de Jos, Norvegiei și Iugoslaviei, printre altele, au fugit de înaintarea Wehrmacht-ului german și au trăit războiul în exil”, au explicat redactorii săptămânalului.

Citește și: Românii se păzesc cum pot de amenințarea crizei economice: 36% dintre ei spun că economisesc mai mult decât o făceau în urmă cu 12 luni

Revista a făcut anunțul și pe pagina oficială de Twitter:

Criticat înainte de ofensiva Kremlinului, la sfârşitul lui februarie, pentru că nu a reuşit să realizeze reformele pe care le promisese pentru Ucraina, Volodimir Zelenski a căpătat o nouă statură odată cu acest conflict, unind poporul ucrainean şi trupele sale prin mesaje video şi deplasări pe teren.

 Time l-a desemnat pe Volodimir Zelenski drept personalitatea anului 2022
Time l-a desemnat pe Volodimir Zelenski drept personalitatea anului 2022

De asemenea, el a câştigat sprijinul crucial al Occidentului graţie numeroaselor sale discursuri de la distanţă, întrevederi şi apeluri telefonice aproape zilnice.

Decizia popularului săptămânal de a acorda lui Volodimir Zelenski distincția de „Personalitatea Anului” a trezit reacții dure la Kremlin.

„Vedem că linia editorială a acestei publicaţii nu trece dincolo de curentul dominant în toată Europa, care are un caracter de orbire absolută, antirusă şi furios rusofobă”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

În timp ce Occidentul îl prezintă pe președintele ucrainean drept un erou, responsabilii ruşi îl prezintă, dimpotrivă, drept liderul unei „bande de nazişti” sau de „drogaţi” şi critică refuzul lui de a negocia cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Dmitri Peskov a mai afirmat joi că actualul conflict „s-ar putea încheia mâine dacă Zelenski ar vrea”acest lucru.

Citește și: Curtea Europeană de Justiție, decizie cu privire la „dreptul de a fi uitat” în mediul online: Google trebuie să elimine din rezultatul căutărilor informațiile „vădit inexacte”.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult