- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Transferuri bancare instant în UE. Românii plecați în străinătate vor putea trimite mult mai repede bani acasă

29 Feb, 09:21 • Adrian Popovici
Uniunea Europeană a anunțat un regulament nou care va revoluționa complet modalitatea prin care cetățenii europeni efectuează transferuri bancare. Potrivit acestui regulament proaspăt adoptat, instituțiile financiare, inclusiv băncile, vor fi impuse să furnizeze servicii de transfer bancar instantaneu în toate statele membre ale comunității europene.
Transferuri bancare instant în UE. Românii plecați în străinătate vor putea trimite mult mai repede bani acasă

Uniunea Europeană a făcut un pas important spre modernizarea sistemului său financiar, adoptând un nou regulament ce va schimba fundamental modul în care europenii fac transferuri bancare. Potrivit acestui regulament, băncile și alte instituții financiare vor fi obligate să ofere servicii de transfer bancar instant în toate țările comunitare, transmite Agerpres.

Acest regulament impune o schimbare radicală, cerând ca, începând cu anul următor, toate băncile să ofere transferuri bancare instant în toate țările UE, la același tarif ca și viramentele bancare tradiționale.

Decizia vine ca un răspuns la nevoia crescută de eficiență și rapiditate în efectuarea plăților, reflectând angajamentul Uniunii Europene de a răspunde provocărilor din domeniul financiar în era digitală în care trăim. Acest lucru va facilita schimbul de bani între persoane și companii, eliminând întârzierile și incertitudinea asociate cu tranzacțiile tradiționale.

Noul regulament privind modul în care băncile fac transferuri bancare instant va oferi noi oportunități consumatori și companii din Uniunea Europeană și din țările din Spațiul Economic European. Prin această măsură, ei vor avea posibilitatea de a transfera bani în mai puțin de 10 secunde, indiferent de momentul zilei, inclusiv în afara orelor obișnuite de lucru. Mai mult decât atât, această facilitate nu se limitează la tranzacțiile în cadrul aceleiași țări, ci se extinde și la transferurile între diferite state membre ale Uniunii Europene.

„Furnizorii de servicii de plăţi, precum băncile, vor fi obligaţi să ofere servicii de trimitere şi primire de plăţi instant în euro. Comisioanele care se aplică, dacă este cazul, nu trebuie să fie mai mari decât cele pentru viramentele standard”, a transmis Consiliul într-un comunicat de presă.

Te-ar putea interesa și: În doar 20 de ani, din cele peste 40 de bănci din România au mai rămas doar 30. Experții cred în curând ar putea avea loc o nouă tranzacție de proporții

Transferuri bancare, imagine ilustrativă. Foto arhivă
Transferuri bancare, imagine ilustrativă. Foto arhivă

Când va fi aplicat noul regulament pentru transferuri bancare?

Instituțiile financiare din zona euro vor trebui să implementeze noile reguli pentru transferuri bancare instant într-un interval de maximum 18 luni de la intrarea în vigoare a noului regulament, care este programată să intre în vigoare în luna aprilie, înainte de toamna anului 2025.

În ceea ce privește țările care nu utilizează moneda euro, cum ar fi România, băncile vor avea un termen mai îndelungat pentru a se conforma noilor cerințe. Acestea vor fi necesare să ofere serviciile de transfer bancar instant pentru plățile efectuate în moneda națională până în 2027, și există posibilitatea ca acest termen să fie prelungit până în 2028.

„Plățile instant sporesc considerabil viteza și confortul pentru consumatori, printre altele la plata facturilor sau la primirea unor transferuri urgente (în cazul unei urgențe medicale, de exemplu).

În plus, acestea contribuie la îmbunătățirea semnificativă a fluxului de numerar și generează economii de costuri pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, inclusiv pentru comercianții cu amănuntul”,  au explicat reprezentanții CE.

Citește și: Cum poți evita pierderea casei luată prin credit. Băncile nu iartă neplătitorii nici în 2024