- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poți evita pierderea casei luată prin credit. Băncile nu iartă neplătitorii nici în 2024

27 Feb, 12:25 • stefan.vlad
Cum poți evita pierderea casei luată prin credit. Atunci când optează pentru un împrumut bancar, cei mai mulți români aleg o perioadă mai lungă, între 20 și 30 de ani. În tot acest timp, pot apărea situații imprevizibile, care îi pot împiedica pe oameni să achite ratele.
Cum poți evita pierderea casei luată prin credit. Băncile nu iartă neplătitorii nici în 2024

Cum poți evita pierderea casei luată prin credit. În general, în momentul când nu mai achiți ratele unui credit, trebuie să aștepți să primești notificări și avertismente. În această etapă, banca îți va reaminti de datoria pe care o ai și va trebui să plătești ratele restante.

Citește și: Credit Noua Casă 2024. Cum poți avea o rată mică la un credit de 50.000 de euro. CEC Bank are soluția pentru români!

Cum poți evita pierderea casei luată prin credit

Dacă nu ai achitat în urma notificărilor, așteaptă-te la dobânzi și penalități pentru fiecare rată întârziată. Abia după aceea, cele mai multe bănci optează pentru executarea silită. De obicei, înainte de acest pas radical se încearca o restructurare a creditului, banca te poate chema la o discuție pentru a găsi o soluție, astfel încât să-ți poti achita ratele.

Dacă nu plătești ratele timp de câteva luni bune și nu reușești să ajungi la o înțelegere pentru restructurarea creditului, banca poate începe procedurile de executare silită. Acest lucru poate include vânzarea proprietății ipotecate pentru a recupera datoria, iar suma obținută va fi folosită pentru a acoperi datoria.

Dacă suma obținută nu este suficientă pentru a acoperi întreaga datorie, poți fi notificat să plătești diferența. Prin urmare, orice alt bun pe care îl vei avea pe numele tău riscă să fie și el executat silit. Mai mult, poți avea o poprire pe salariu, de asemenea, până la acoperirea sumei respective.

Dacă te afli într-o asemenea situație și nu mai poți plăti ratele, printre soluțiile la care poți apela se poate numără și o cerere la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB). Experții te pot ajuta în mod gratuit să negociezi cu banca sau, dacă e cazul, cu IFN-ul de la care te-ai imprumutat.

BNR face anunțul săptămânii pentru românii cu credite în LEI

Conform Băncii Naționale a României, în prima zi a săptămânii, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,08%. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,11%, de la 6,12%.

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.