- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Trei explozii în Ucraina, aproape de granița cu Republica Moldova, raportate de autoritățile de la Chișinău

29 Mar, 14:53 • Russo George
Autoritățile de la Chișinău raportează trei explozii puternice auzite pe teritoriul Ucrainei, în apropiere de granița cu Republica Moldova, în noaptea de joi spre vineri. Totodată, acestea precizează că nu au fost înregistrate intrări neautorizate în spațiul aerian moldovenesc.
Trei explozii în Ucraina, aproape de granița cu Republica Moldova, raportate de autoritățile de la Chișinău

Mai multe explozii au fost auzite în regiunile Ivano-Frankivsk şi Hmelniţki din Ucraina, precum şi în oraşul Dnipro, vineri dimineaţă, în timp ce rachete de croazieră ruseşti au fost observat în spaţiul aerian ucrainean, a relatat publicaţia Suspilne.

Forţele moldoveneşti de frontieră au spus că exploziile s-au auzit de la Ocniţa, Otaci şi Soroca, care sunt toate aproape de graniţa cu Ucraina.

„Referitor la informaţia că rachete ruseşti ar fi survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova aseară, menţionăm că toate sistemele de supraveghere şi monitorizare ale spaţiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, aspect confirmat şi de autorităţile ucrainene”, au anunţat autorităţile de frontieră într-un comunicat preluat de presa locală şi citat de Sky News.

De la începutul războiului din Ucraina, guvernul moldovean s-a apropiat de UE şi a început discuţiile aderare la blocul european.

Incidentul are loc pe fundalul unui nou atac masiv al Rusiei asupra sistemului energetic al Ucrainei, în noaptea de 28 spre 29 martie. La Novodnistrovsk se află o mare centrală hidroelectrică, la numai 15 kilometri de granița cu R. Moldova.

Citește și: Asigurătorii ar putea plăti despăgubiri de peste 3 miliarde de dolari în urma prăbuşirii podului din Baltimore

Apărarea antiaeriană ucraineană a spus că a distrus noaptea trecută 58 dintre dronele lansate de Rusia, dar numai 26 dintr-un total de 39 de rachete.

Operatorul ucrainean de rețele electrice, Ukrenerho, a spus că loviturile rusești au avariat centrale termoelectrice din regiunile Dnipropetrovsk, Poltava și Cerkasî, aparținând companiei private DTEK.

Săptămâna aceasta, autoritățile ucrainene au spus că „atacurile inamice devin din ce în ce mai frecvente și mai masive, reprezentând o amenințare tot mai mare la adresa securității energetice a Ucrainei”.

Citește și: Seceta face ravagii în Orientul Mijlociu. Emiratele Arabe Unite apelează la tehnologia de însămânțare a norilor pentru a avea ploaie