- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Seceta face ravagii în Orientul Mijlociu. Emiratele Arabe Unite apelează la tehnologia de însămânțare a norilor pentru a avea ploaie

19 Mar, 23:48 • Stefan Simion
Creșterea temperaturilor la nivel global este o reală problemă în Orientul Mijlociu, o regiune extrem de vulnerabilă la impactul schimbărilor climatice. Țările din această regiune caută asiduu soluții la rezolvarea problemei lipsei de apă. Cea mai inovatoare metodă pe care au găsit-o este însămânțarea norilor.
Seceta face ravagii în Orientul Mijlociu. Emiratele Arabe Unite apelează la tehnologia de însămânțare a norilor pentru a avea ploaie

Seceta provoacă o criză majoră a apei în Orientul Mijlociu. Emiratele Arabe Unite înregistrează, în medie, mai puțin de 200 de milimetri de precipitații pe an, în contrast puternic cu media Londrei, de 1.051 milimetri pe an, și cu cea din Singapore – 3.012 milimetri de precipitații pe an. În Emirate, temperaturile ajung și până la 50 de grade Celsius în timpul verii, 80% din suprafața țării reprezentând-o deșertul.

Seceta face ravagii în Orientul Mijlociu

Căldura extremă ar putea exacerba problemele deficitului de apă și ar putea impune restricții asupra productivității agricole din țară.

Orientul Mijlociu este extrem de afectat de stresul hidric, aproximativ 83% din populația din regiune fiind predispusă să se confrunte cu niveluri ridicate de stres hidric.

În consecință, Emiratele Arabe au implementat un program menit să rezolve această problemă, potrivit CNBC

Citeste si TerraPower, compania fondată de Bill Gates, va construi o centrală nucleară care folosește sodiul lichid ca agent de răcire. Reactoarele vor genera electricitate și vor produce hidrogen în Emiratele Arabe

Cum se realizează însămânțarea norilor

Însămânțarea norilor este procesul de creștere a cantității de ploaie produsă de norii de deasupra. Meteorologii pot observa modelele de precipitații din nori și pot identifica norii potriviți pentru însămânțare, cu scopul de a crește rata precipitațiilor.

seceta

Odată ce identifică norul potrivit, aceștia instruiesc piloții să se ridice în aer cu avioanele lor specializate, încărcate cu rachete higroscopice pe aripile avionului. Fiecare rachetă de semnalizare conține aproximativ 1 kilogram de componente materiale de sare și poate dura până la trei minute pentru a arde și a se trage în norii potriviți. După ce agentul de însămânțare este introdus în nor, picăturile cresc în dimensiune, depășind capacitatea norului de a le susține împotriva gravitației, ceea ce duce la eliberarea lor sub formă de picături de ploaie.

Centrul Național de Meteorologie (NCM) din Abu Dhabi a declarat că nu utilizează substanțe chimice nocive în operațiunile sale. „Aeronavele noastre specializate folosesc doar săruri naturale și nu folosesc substanțe chimice dăunătoare”, a declarat organizația pentru CNBC.

Citeste si O băutură din România face senzație în Arabia Saudită! Este vândută în toate localurile high-class din țară

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult